Терор в Нова Зеландия - 40 убити и над 20 ранени при две нападения в джамии


Сподели:
15 Март 2019, Петък
Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция, обяснил мотивите си нападателят

Въоръжен мъж е проникнал в един от храмовете и открил огън по намиращите се вътре хора. Малко по-късно стана ясно, че и втора джамия е била атакувана.
Терор в Нова Зеландия - над 20 убити при две нападения в джамии
Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция, обяснил мотивите си нападателят

Терор в Нова Зеландия - 40 убити и над 20 ранени при две нападения в джамии
780 | 15 март 2019 | 08:07

Въоръжен мъж е проникнал в един от храмовете и открил огън по намиращите се вътре хора. Малко по-късно стана ясно, че и втора джамия е била атакувана.

40 души са убити и над 20 са сериозно ранени при стрелбата срещу две джамии в Крайстбърч, съобщи премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

В страната е обявено най-високото ниво на заплаха за сигурността, добави тя.
По думите й четиримата задържани имали екстремистки възгледи, но не били в списъците за наблюдение на полицията.

В Сидни премиерът на Австралия Скот Морисън потвърди че един от заподозрените е австралиец, и осъди двойното нападение като акт на крайнодесен терорист.

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелбата в Крайстчърч,. Комисар Майк Буш определи като абсолютен акт на смелост действията на полицаите при задържането на заподозрените. Той посочи също така, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира Асошиейтед прес

Въоръженият е проникнал в един от храмовете и открил огън по намиращите се вътре хора. Малко по-късно стана ясно, че и втора джамия е била атакувана.

Джамията Масджид Ал Нур в Крайстчърч е била пълна с хора по време на следобедни молитви, когато един от тях открил стрелба и започнал да стреля напосоки. Запечатал действията си с телефон и дори се включил на живо във Фейсбук. По данни на очевидци са се чули десетки изстрели, последвани от хора, бягащи от джамията в ужас.

"Имаше доста хора вътре,  може би 145. Бях с гръб, когато чух изстрел, обърнах се и в този момент се чу втори откъм вратата. На пода имаше много хора", разказва очевидец.

Някои твърдят, че са видели нападателя, който бил облечен с армейско яке и носел очила, да бяга преди спешните служби да пристигнат. В крайна сметка е бил заловен. органите на реда са заловили мъж, но все още не е ясно, дали това е реалният извършител. Според властите е възможно той да не е действал сам, а да е бил част от терористична групировка.

Десетки хора са приети в градската болница в Крайстчърч. Официалният брой на жертвите и ранените все ще се изяснява. По последни данни убитите са 40, а ранените над 20.

Нападенията вече са окачествени от властите като организиран терористичен акт. Това става ясно, след като бе разкрита самоличността на единия от атенторите. Той се казва Брентън Тарант, на 28 години, родом от Австралия. Преди да открие стрелбата Тарант публикува свой манифест в Туитър. Неговото заглавие е "Великата замяна" и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа.

"Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми," пише той, след което допълва, че няма университетско образование поради липса на интерес към подобни неща.

Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин:

"Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!"

Тарант пише също: "Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция.

Впоследствие от местната полиция обявиха, че са задържали общо четирима души във връзка с нападенията - трима мъже и една жена. Към тях имало и прикрепени самоделни взривни устройства.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код