Инж. Атанасов: "Абсурдни са твърденията, че строители връщат 40% от парите за пътища на управляващите"


Сподели:
15 Март 2019, Петък
АПИ не се притеснява от никакви проверки, подчерта членът на УС на агенцията

"На питанията на парламентарната група на БСП сме върнали отговор. Чакаме да се излъчи експертна група за професионален дебат, тъй като агенцията е професионална организация, не политическа", категоричен е той

Абсурдни са твърденията, че строителите връщат 40% от бюджета за пътните настилки на управляващите. Това каза инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред журналисти, след като БСП внесе писмо с искане за анализ на 46 точки от българските пътища и във връзка с казаното от Елена Йончева, че ако на строителите не им се налага да връщат 40% от стойността на бюджета за пътна настилка към управляващите, могат да правят много добри пътища. Това предаде.

Инж. Атанасов се позова на официални данни от европейските колеги, които се занимават със строителство на пътища, включително на Балканския полуостров. По думите му на база тези данни АПИ и строителите строят при най-ниски цени.

"Как се е получило това във времето, това е друга тема и друга история. И сега по чисто официални данни Агенцията строи средно по 3,1 млн. евро на км. за разлика от Сърбия, която е някъде от около 5 млн. В пъти сравнено с европейските пътища, които се строят, Агенцията строи по-евтино", каза ижн. Атанасов. Той подчерта, че никога и по никакъв повод не е нарушавано качеството на българските пътища.

АПИ не се притеснява от никакви проверки, от когото и да било, подчерта инж. Дончо Атанасов.

„Работим по два основни закона - Закона за устройство на територията и Закона за пътищата. Минали сме проверки многократно, вече повече от три месеца. На питанията на парламентарната група сме върнали отговор. Чакаме да се излъчи експертна група за професионален дебат, тъй като агенцията е професионална организация, не политическа“, посочи той.

Според него така ще могат да се търсят законови, нормативни и технически действия, с които да бъде извършена такава проверка.

„Проверки, включително от ЕК, по време на строителство сме минали многократно“, каза още инж. Атанасов.

Пътната агенция не може да бъде въвличана в политически разправии, тъй като имам такива усещания, заяви още инж. Атанасов.

„Дават се голословни твърдения, които не почиват абсолютно на никакви дейности или факти“, подчерта той.

„Има участъци, които са строени преди 30 години, други са ремонтирани преди 15, други преди 10. Една голяма част от отсечките, включително по новите автомагистрали, някои са минали вече гаранционния период. Ние сме с надеждата, че парламентарната група ще излъчи такива експерти, юристи, икономисти, пътни инженери, с които ще седнем да уточним всички възможности за извършване на такава проверка от Агенция „Пътна инфраструктура“, допълни още той.

Инж. Атанасов подчерта, че през последните години са изградени над 350 км автомагистрали и са рехабилитирани хиляди км пътища.

„Така че това, което бих искал да кажа – никакви притеснения. Очакваме експертите, които парламентарната група ще излъчи, за да седнем и проведем един сериозен дебат и да запазим авторитета на България“, каза още Атанасов.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код