Иванчева и Петрова: "Краде се общинска земя по 4 схеми, прокуратурата мълчи "


Сподели:
15 Март 2019, Петък


Поредното заседание по делото на отстранената от длъжност кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова даде възможност да сe поговори с двете от малко по-друг ъгъл на случая.
В следващите редове може да се запознаете с основния акцент - а именно разказът за (не)умишленото неглижиране на грижата за десетки и може би стотици декари общинска земя в София и разкритията на предишната администрация на "Младост" относно това колко и какви имоти са били де факто изгубени заради липсата на чиновническа грижа за собствеността на общината.

Нека започнем с кратък коментар от вас докъде стигнаха нещата по делото и какво очаквате да стане след днешното заседание?

Петрова: Делото върви към край на първа инстанция. Днес гледахме втора експертиза от тефтерчето. Беше доказано, че половината от текстовете не са с почерка на г-жа Иванчева, нито с моя почерк и прокуратурата поиска допълнителна експертиза, за да се установи чий е почеркът. Друго, което се установи е, че се появи се нова страница в тефтерчето.

От каква важност е тефтерчето като доказателство?

Петрова: Според прокуратурата това е доказателство с голямо значение, но вече отпадна тази част от обвинението, че тя си е писала и си е изчислявала размера на подкупа, защото това не е нейният почерк. Нека не коментираме самото дело по същество, защото все още не е приета окончателно експертизата и освен това, според българското законодателство, коментарите по доказателствата се правят чак във финалната фаза на делото, за да не се подготви своевременно другата страна.

Към момента по делото се случиха много неща. Кои от тях бихте определили като най-абсурдни от Ваша гледна точка и по-специално обвиненията на прокуратурата към Вас?

Петрова: За мен абсурдното е, че изчезваха доказателства. Много от доказателствата прокуратурата забравяше да ни ги предостави и трябваше да си ги изискваме допълнително. Абсурдното е, че скандалната реплика, че имало оферта от или до Специализираната прокуратура срещу 15 000 лева да бъдат взети мерки срещу мажоритарно избрания кмет – това нещо не е разследвано в досъдебната фаза. Това е работа на прокуратурата. Когато има сигнал за корупция в самата прокуратура, този сигнал също трябва да се разследва и това не е направено вече повече от година.

Иванчева: Прокуратурата не се е сезирала, че в СРС-тата пише как ще ни водят на Витоша, как могат да ни се случат много различни неща. Самият Ваклин конкретно в СРС-тата казва, че се планира "как да не стане заразна тази Десислава с този начин на мислене", че има нещо впредвид за въпросното лице с 15 000 лв., което се коментира, така че прокуратурата работи изцяло едностранно, а трябва да действа двустранно. Много от записите са нарязани в решаващи моменти.

Излязоха СРС-та в някои медии – кое между това, което прокуратурата изкарва и това, което се слуша в съдебна зала се различава? Бихте ли дали примери?

Петрова: Примерите са много. Първо, прокуратурата преди да предостави СРС-та има такива, които изобщо не са предоставени, а от свалените неща има наистина фрапиращи разлики, които ние подробно ги разглеждахме. След това, тези които изтекоха в публичното пространство материали са рязани абсолютно поръчково и не са представяни в цялост, за да се направи изкривена представа. Прословутата реплика "Не искам децата да се местят в центъра", което се твърдеше, че е "не искам 10%", показва какъв е начинът на работа. Имаше още много разминавания – "квартал 3 Ж" или "БСП" беше нали, което е също много странно… Самият подход беше такъв, че да се направят нещата да изглеждат по един начин, което наистина е плашещото и да се направи така, че да изчезнат доказателства, които ни оневиняват.

По този повод, още докато бяхте в Домашен арест се проведе пресконференция, в която се засегна един много интересен въпрос за схема за присвояване на общински имоти чрез похвати на преактуване. Можете ли да ни разкажете малко повече подробности за какво става въпрос?

Иванчева: В Младост за 20 години са актувани около 2000 терена, а Люлин са 8800 за един и същ период от време. Общо взето с Люлин сме почти равни като общинска площ. Това означава в действителност, че районът ни умишлено е оставен да бъде разграбен. Ние успяхме да разкрием не само измами за парцели, помещения, паркинги и изобщо всякакви имоти, а и успяхме да разкрием незаконните схеми, по които те са придобити. Когато станах кмет, не уволних никого от администрацията, защото смятах, че хората са експерти и не политически лица и няма да ни саботират. Г-жа Жени Каменова каза по телевизията – "на мен ми се даваха документи как щях да подпиша" и да дам терен на един клошар, който бяхме пуснали до "първа частна метростанция" – самата община ни саботираше. Но след като вече се обявиха конкурси и се назначиха качествени хора успяхме за много кратък период от време да актуваме 250 000 квадратни метра, което не е никак малко. Изчислихме, че сме заработили 175 000 000 лева в полза на общината.

Има ли изчисление колко са останали неактувани?

Петрова: За съжаление, в самите регистри е хаос. Ние започнахме да ги преподреждаме. В ХХI век те не са дигитализирани и не са дигитализирани и бяха започнали да се разпадат. Г-жа Иванчева въведе сканиране на всеки влязъл и излязъл документ, за да не могат да изчезват. Появяваха се актове за общинска собственост, паднали зад шкафове… За имотните измами темата е огромна! Екипът, който създадохме, тъкмо започна да работи добре, когато ни арестуваха. Мога да напиша учебник по темата, но не знам колко е редно да се прави, защото по него могат да се учат и следващите измамници.

Българинът е много изобретателен. Схемите за кражба на имоти са много различни, но основно се използват 4 вида. За краткото време, в което работи екипът ни, открихме 26 случая за 40 имоти, които на пазарни цени са за общо 60 млн. лева. Това са съмнения, защото е работа на прокуратурата да каже кое е престъпление и кое не и когато се заведе дело съдът окончателно връща собствеността. Може да направите сметка за ½ година активна работа колко неща сме открили (бел. ред. - по изчисления на г-жа Петрова само за година, само в "Младост", са открити 26 случая за съмнително "обсебване", на обща стойност над 60 млн. лева). Да не забравяме, че в София има още 23 района и сами разбирате какви са мащабите на проблема.

Кои са най-интересните примери от тези 26 случая?

Петрова: Къде е проблемът с това, което г-жа Каменова нарича "бяло петно"?

Проблемът започва с това, че общината не си издава документите за собственост и не ги вписва в Агенцията по вписванията в имотния регистър. По този начин тази собственост е незащитена и е като разграден двор и хора с познания могат да отидат и да отнемат имоти. Използват се 4 основни схеми, като в голяма част от тях е необходимо администрацията да съдейства със случайни грешки, което може да стане и на много ниско ниво и точно този хаос в регистрите спомага за този процес.

Първата схема, която се използва, е с фалшиви документи за реституция, какъвто е случаят с "Първа частна метростанция", за която имаше много предавания и в която даже стълбището на метрото е върнато. По принцип се използват бушони – първият човек, на когото се възстановява собствеността, е или клошар, или починало лице, за да не носи никой наказателна отговорност. По този начин се правят фалшиви документи за реституция с много стара дата, с които се отива в Агенцията по вписванията, когато съответно общината не е заявила, че имотът е неин се вписва новия собственик и няма никакъв проблем. Ако този имот е бил заявен, то тогава общината е щяла да знае на много ранен етап, че някой се опитва да вземе имота и е можела много лесно и бързо да си търси правата по имота, защото след като имотът бъде вписан от другите хора, собствеността му се връща със съдебни дела, които траят с години, а е възможно и през това време имотът да бъде застроен. При тази схема не е необходимо съдействие отвътре освен бялото петно.

Втората схема – фалшифицира се заповед за реституция, като се ползва истинска заповед, като се слага за някакъв близък номер. Този документ се вкарва в общината и не се прави задълбочена проверка и съответно той се деактува.

Иванчева: Няколко дни преди да ни арестуват - тогава бяхме задействали една процедура за един терен в "Младост 3" от 4 дка, който е с фалшива заповед от Столична община само с промяната на една цифра. Администрацията на ниско ниво, не по наше време, е приела без сверяване с оригинала (истинската заповед за реституция) и се задвижва това открадване, и просто 2 седмици преди да мине на частен съдебен изпълнител, вече нищо не може да се направи и само благодарение на екипа на нашата администрация и по-специално на г-жа Петрова, успяхме да подготвим при Столична община при Ерменков (бел. ред. - Светозар Ерменков, секретар на Столична община и ръководител на направление "Общинска администрация"), който бързо ни съдейства и успяхме да спрем

Петрова: Всички схеми с парцели в "Младост" се правят, за да се строят жилища върху тях, защото това е основното, което се търси на пазара в момента. Тези 4 дка са част от детска градина, върху които първоначално е трябвало да се прави разширение на детската градина, но попадайки в частни ръце, естествено няма да се направи разширение. Винаги има няколко продажби след първия бушон (трети добросъвестни лица). Лятото на 2017 година пуснахме сигнали и до прокуратурата за тези имоти от там получихме отговор да се продаде чрез частен съдебен изпълнител и по този начин да бетонират собствеността си. Но защо ползват стари дати – ние пускахме сигнали, около 10 сигнала до прокуратурата и за по голямата част от тях получихме отговор, че отказват да образува производство, защото щом датата е стара, това престъпление е извършено отдавна и е изтекла погасителната давност, която в случая беше през 2000/2001 година. Даже не е пусната експертиза да се установи кога е направен фалшификата - дали 95 година, когато е бил документът изобщо е имало такава техника, с която да се направи. Трябваше да се назначи някаква експертиза и хора с по-големи познания да кажат кога е бил фалшифициран документът – дали 1995 г. или 2015 г.

Третата схема – придобиване по давност – това е съществуваща законова възможност, ако някой завладее чужд имот и го владее повече от 10 години, може да си изкара валиден документ за собственост, но давността не важи към общински и държавни имоти. С една дума някой подава заявление, че владее даден имот и необходимо общината или държавата да напишат документ, че този имот не е общински. Тук това може да стане на ниско ниво. Влиза в общината с трима свидетели и декларация. Тогава общината попълва "няма данни имотът да е общински". Точно тези регистри са в ужасно състояние с уж "случайни грешки" и точно такъв е случаят, когато г-жа Иванчева хвана един клошар, който беше част от поредната схема "Първа частна метростанция" да бъде открадната. Освен това, докато работихме с екипа, хванахме още два такива документа и спряхме в ранен етап възможността за кражба. В единия случай ставаше въпрос за една улица до Бизнес парка, която беше изградена, но не беше актувана.

Четвърта схема – фалшиви завещания. Имаше много телевизионни предавания за частни имоти, които се крадат по този начин. По закон, когато някой почине без наследници, имуществото му се наследява от държавата, а имотите се наследяват от съответната община, в която се намират. Не знам през коя година е създаден този закон, но вече поне 30 години Столична община не е създала механизъм за правилно разпределение на такива имоти при условие, че Столична община води и регистър за починали лица и регистър за наследници е престъпление да няма механизъм да не можем да търсим такива имоти. В други райони също съм чувал такива случаи, в които, когато почине лице без наследници отива някой и си ги наследява, защото общината е била пасивна.

Иванчева: Искам да отбележа и орязването на катерушките пред блока, в който живея (бел. ред. - блок 21 в "Младост") под фиктивно предписание, че са опасни. Това е чист психически натиск върху мен. Ясно е, че Румен Русев изобщо не спазва зелената политика и това.

Петрова: Един от случаите, които спряхме беше техническа грешка в документ, издаден от ЧСИ, когато той "случайно" пише 900 метра по-голям площ, но ние хванахме грешката и промяна на това постановление и то се оправи. Колкото за парцела пред блока на г-жа Иванчева – 21, на който отрязаха катерушките – там реститутите искаха да се върне този имот, общинската поземлена комисия им отказва, те завеждат дело и съдът потвърждава отказа и се аргументира, че няма доказателства, че исканият от тях имот се намира на това място. Това, което е най-интересното е, че 3 дни по-късно същата общинска комисия им връща имота в нарушение на съдебното решение и по този начин те придобиват имота си.

Бързо се краде, трудно се връща – законът е такъв. Тъй като тези дела са трудни, а общината разполага с малко юристи сме предложили на г-жа Фандъкова да наеме още адвокати, за да бъде защитен интереса на Столична община.

Иванчева и Петрова: Прокуратурата да каже кой "членува" в имотната мафия!

В първата част от интервюто с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, двете споделиха подробности относно безстопанствеността на общинска земя специално в "Младост". Дали обаче заради това Иванчева и Петрова сега са в съда и кой смятат, че стои зад натиска срещу тях - след като не се признават за виновни - разберете в следващите редове!


Вече мина доста време, откакто сте в ареста. Имахте време да помислите върху делото и доказателствата, разговаряли сте и с адвокати. Мислите ли, че опитите да стопирате схемите за кражба на имоти и блокирането на строежите са причината да сте подсъдими и под домашен арест?

Иванчева: Ако обърнете внимание колко много общинска собственост сме актували за толкова малко време, колко имотни измами сме спрели… Също така се опитваме да си върнем около 18 апартамента и търговски площи, което в пари е също доста голяма сума. Водим битка да си върнем и уникалните и изключително ценни общински терени в "Горубляне", върху които се помещават много автокъщи. Не продаваме нито един квадратен метър общинска площ и така блокираме законово изникването на строежи. Един такъв, предвиден строеж, блокирахме на ул. "Йерусалим" до блок 73. Теренът там бе продаден от временно изпълняващия длъжността кмет Румен Русев. Успяхме да блокираме и строеж до 131-во училище, като изградихме фитнес площадка върху терена и така ударихме сериозно нечии интереси. Отделно се бяхме договорили да извадим 14 инвеститори от междублоковите пространства и те да не построят плануваните им сгради. Така тези пространства щяха да си останат зелени площи.

Имате ли конкретна представа кои представители от строителната и имотната мафия са подели кампанията срещу Вас?Защото "имотна мафия" звучи много общо казано - би трябвало да говорим за хора, с имена!

Петрова: Това е работа на прокуратурата. Ние като се арестувани как можем да разследваме?
Отново Ви казваме това, което го пише в корицата на делото – "Да не вземе да стане заразно, че независим кмет си върши законово работата". По времето на Иванчева имаше ли паднал кран?

В съдебна зала един от инвеститорите се беше оплакал, че Иванчева се заяждала с него, защото му правила проверки на крана и имал предписания да го оправи. Самите проверки се приемат като заяждане, което е абсурдно. Да не говорим, че при този същия обект се беше свлякла улицата при спирката на градския транспорт и можеха да загинат хора. Правехме проверки с реални актове. Някои предприемачи казваха, че няма смисъл и не ги устройва бетонът да съхне в срока, упоменат в закона – 2 седмици.  

Иванчева: Много често строителите презастрояват законовата норма или най-малкото правят опити да го направят. Като пример бих посочил една сграда, която ще построи "Гаранти Коза" – благодарение на това, че контролираме нещата, се оказа че те нямат право строят 72-метрова сграда, а 12-метрова. Строителите и инвеститорите са свикнали да си налагат това, което искат и администрацията да се съобразява с това.

Петрова: Аз ще спомена само един предприемач, който каза, че "тия тъпанари – районните кметове, трябва да станат назначаеми". Това е едно такова битуващо мнение на строителните предприемачи, че районните кметове са едни пощенски кутии, които трябва да обслужват интересите на силните на деня. Тъй като това не беше нашето виждане и разглеждахме обстойно всеки документ и смятаме, че е абсурдно всеки един кмет да гледа работата си през пръсти, ни прави неудобни. Все едно да дадат на наемател да ви продаде апартамента. Прави се поредното изменение на подробните градоустройствени планове, засяга се държавен имот и в такъв случай разрешението трябва да се даде от държавата – областният управител, а те са взели становище от директора на съответното учреждение, което в случая е наемател (ползвател) и там е написано в самата заповед, че той е дал разрешение. Очевидно това е грешка - дали умишлено или не, тя е направена и не е наша работа да я разследваме. Беззаконието продължава и е на високо ниво. Който и да стои зад акцията срещу нас, той е на изключително високо ниво. Ниво, което може да управлява и да дава невидими заповеди на съда и на Министерство на правосъдието.

Иванчева: Хората безспорно са силни, защото апелативният съд наруши редица процедури, както и Министерството на правосъдието. Това според мен е група от хора, която просто ги е страх да не станем заразни и да не продължим да спираме кражби за милиони – мисля, че сме се справили доста добре. Обикновено в общините за 1 година се сформират екипи, хората мислят как да заработи колелото и т.н., а ние успоредно си гледаме задачите, но правехме и проверки.   Ние и двете живеем в "Младост", аз от 45 години. Дойдоха да застроят една полянка пред блока ни – администрацията и тогавашния кмет Авджиева казаха, че всичко е законно и че ще се строи. Писахме на всички институции, включително и на парламента и се опитвахме да си отстоим правата, да се защитим. Знам какво означава да знаеш, че правото е на твоя полза, но администрацията да не те чува и да се прави на луда, а тя неведнъж го е правила. Отделно имаше и заменки тип "кон за кокошка" – взимаме частта на топлофикация, където са тръбите, а даваме едно разкошно място между две улици на ъгъл. Нашата идея и цел не е била да ставаме политици – политици ни направи неволята да вземем нещата в свои ръце и ние гражданите да си се грижим за нашите интереси. Според Вас, какъв ще бъде финалът на делото?

Иванчева: За нас обективната истина отдавна вече излиза, макар и на части. Обвинението е саморазклатено. За съжаление, обидното е, че г-н Иван Гешев излъга медиите как сме взели парите, как сме ги броили, как сме ги сложили в чантата, как в нас са намерени документи от общината, че сме светели като коледни елхи… Аз питам как са се появили тези петна на моята седалка, при положение, че пръстите ми не светят? Как имам отпечатъци на сенника, как ръчната съм я вдигнала без да си изцапам ръцете и волана? Това означава, че някой е влизал в колата, когато нас са ни отстранили от колата или преди това? Защото преди да дойдат да ни заловят, ние трябваше да можем да заключим колата ни, а не да я оставяме с отворени врати и багажник и да стои безпризорно и някой да влезе нарочно да постави следите. Надявам се истината да продължава да излезе наяве.

Петрова: Смятам, че върху съда има влияние, от така да ги наречем "външни сили"

На каква фаза е делото Ви в Страсбург, което сте завели и какво е исканото обезщетение, ако не е тайна?

Петрова: Там делата се гледат бавно и продължават минимум 4 години.

Иванчева: За обезщетение още не сме говорили, но тъжното е, че ние, гражданите – вие и ние, и аз, ще си платим от собствените пари. Защото е важно, когато прокурорите очевидно лъжат - те да си носят последствия за думите. Ето аз сега искам да заведа дело срещу Гешев затова, че е лъгал, че сме прибрали парите и аз не мога да го осъдя, че очевидно лъже, защото него го пази законът, но аз въпреки това ще заведа дело. Фразата, че сме "поставили на колене някого" също я няма в СРС-тата. Тъжно е и че българските евродепутати не направиха абсолютно нищо по нашия въпрос – единствено г-н Светослав Малинов се изказа само в наша защита.

Петрова: Така или иначе сме в страната на неограничените възможности и всичко така или иначе се случва като в някакъв филм с лош сценарий, така че предпочитам да не прогнозирам как ще приключи делото, но се надявам, че истината, че никога не сме искали подкупи ще излезе наяве. Иванчева: Никога не сме искали, принуждавали, упълномощавали някого да иска пари от наше име. Никога не сме знаели, че имаме отворен кашон, който, забележете, сме карали при отворени врати и прозорци и в който има огромна сума пари. Не смятате ли, че е твърде рисковано да пътуваме с такъв отворен кашон? Много лесно бихме станали жертва на грабеж? Кой нормален човек ще се движи с толкова пари по такъв начин? Надявам се съдът ще бъде разумен и истината рано или късно ще излезе. Призовавам хората просто да не се притесняват – това с нас е един вид наказание – тези, които не слушкат и не са системни играчи - какво може да им се случи. Манипулацията рано или късно излиза наяве. Макар и странно да звучи, е крайно време да вземем властта в наши ръце и да започнем да се координираме и организираме.

Петрова: Ние още сме на първа инстанция и означава, че със сигурност ще има още 2 – това са 1, 3, 10 години от твоя живот, в които ти можеш да си подсъдим, което те изтощава финансово - за адвокати и емоционално и всички около теб. На мен ми блокираха всички сметки, включително и стипендията на детето ми и уведомлението за блокирането беше за 10 месеца, повече отколкото е забавата на преписката на Ваклин. Те те поставят не на колене, а по-лошо и един такъв процес може да съсипе живота на теб и близките ти в продължение на години и дори когато истината излезе наяве, тези години няма кой да ти ги компенсира. Надявам се, че будните граждани ще искат да променим статуквото и ще имат силата да се кандидатират на избори, защото всички виждаме, че системата трябва да бъде променена. 
Автор: Интервю на Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

В категории: Интервюта,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код