Безплатни прегледи за туберкулоза до 22 март


Сподели:
18 Март 2019, Понеделник
Безплатни прегледи за туберколоза се провеждат от днес, 18 март до 22 март в областните градове на страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Всеки желаещ ще може да си направи скрининг за заболяването. Допълнителни прегледи и изследвания ще се извършват на рисковите пациенти. Инициативата се провежда във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, като тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: "Време е: за Свят без туберкулоза!".

По време на кампаниите през март, юни, септември и декември 2018 г. 11 751 души са проверили своя здравен статус за туберкулоза. От тях 6 935, които са били в риск от туберкулоза, са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

Източник: news.bg

В категории: Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код