САЩ оставят 1000 войници в Сирия?


Сподели:
18 Март 2019, Понеделник
Пентагонът подготвя план за оставане на близо 1000 военнослужещи в Сирия, обявиха американски представители пред "Уолстрийт джърнъл".

Изданието отбелязва, че това е промяна в стратегията на САЩ след заповедта на президента Доналд Тръмп от преди три месец за пълно изтегляне на войските от арабската държава. Първоначално Белият дом искаше да остави много по-малко войници.

Проточилите се преговори на администрацията с Турция, европейските съюзници и подкрепяните от Вашингтон кюрди до момента не водят до споразумение за създаване на зона за сигурност в Североизточна Сирия, което е част от плана на Тръмп за изтегляне от арабската държава.

Сега плановете на САЩ предвиждат да продължи работата с кюрдските сили в Сирия, въпреки че Турция заплашва с нападения срещу кюрдите, поясниха източниците. Те отбелязаха, че според предложението 1000 американски войници могат да останат от Северна Сирия до Южна Сирия.

Веднъж щом последният бастион на ДАЕШ ("Ислямска държава") бъде превзет, САЩ очакват да се съсредоточат върху изтеглянето на стотици американски сили, което е в съответствие със заповедта на Тръмп за изтегляне от държавата.

Първоначалното решение на американския лидер беше за изтегляне на всички повече от 2000 американски войници от Сирия, което принуди тогавашния военен министър Джим Матис да подаде оставка, а също така предизвика тревога, че САЩ могат да напуснат преди да приключи войната срещу ДАЕШ.

Американски представители смятат, че ДАЕШ има между 15 000 и 20 000 джихадисти по света, включително и спящи клетки в Ирак и Сирия.

Източниците заявиха, че все още се уточнява точният брой на войниците от Запада в Сирия.

Източник: news.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код