Николай Радулов за полицаите, които се напръскаха със спрей: "Много смешна ситуация"


Сподели:
18 Март 2019, Понеделник
Нямаше никакви основания да се използва този спрей, защото нямаше масови безредици, а охраняващите протеста в събота, явно не са подготвени, посочва експертът
След куриозната случка на протеста пред МС, когато полицаи използваха лютив спрей и се самообгазиха става ясно, че те не са обучени за борба с масовите безредици, коментира  бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

"Ситуацията наистина е смешна. Според мен нямаше никакви основания да се използва този спрей, защото нямаше масови безредици. Законът ясно е разпоредил кога може да се използват сълзотворен газ и такива спрейове. В случая нямаше никаква нужда от това използване на спрей", смята проф. Николай Радулов. Странната ситуация е от събота, когато полицаи пръскаха със спрей протестиращи, но вятърът отвя спрея към тях.

"Полицаите, които охраняваха този протест, явно не са подготвени. Някой явно им е разпоредил да пръскат с този спрей. Интересно е кой е дал тази заповед. Според мен това може да е подготовка на властта спрямо всички, които ще се опитват да протестират. Употребата на такива вещества трябва да бъде много премерена. Трябва да се вземе под внимание времето - вали ли дъжд, духа ли вятър. Аз не видях полицаите да носят маски, противогази. Това използване на този спрей е много глупаво и некомпетентно. На всички е ясно, че тези полицаи не са обучени за борба с масовите безредици", категоричен бе Радулов.

„Къде им бяха противогазите, каските, очилата. Ако наистина се беше стигнало до неконтролируема ситуация, те нямаше как да реагират. Сълзотворният газ се изстрелва със специални пушки, а самата полиция няма противогази и маски”, посочи Радулов.

Той добави, че газът е използван без видима причина, понеже масови безредици не е имало.

По думите му това е било разпоредено и е тревожен знак за по-твърдо отношение на властта към протестиращите.

„Властта е готова на всичко и това нещо се случва преди едни европейски избори“, обърна внимание проф. Радулов.

По данни на МВР трима души са били прегледани в ИСУЛ, след като се оплакали от парене в очите. Кадрите предизвикаха и оживени коментари във фейсбук.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код