Най-голямото изригване от години на вулкана Попокатепетъл в Мексико


Сподели:
19 Март 2019, Вторник
Активният вулкан Попокатепетъл в Мексико е изригнал късно вчера тамошно време (малко преди 5 часа тази сутрин българско време), изхвърляйки пепел и отломки високо във въздуха и на няколко километра от кратера.

Изригването на активния кратер в 21:38 часа е изхвърлило колона от пепел и фрагменти на 1200 м височина във въздуха, уточниха от гражданската защита на страната, като публикуваха кадри от изригването.

Властите са издали жълт код за предупреждение, като помолиха гражданите да не навлизат в района в радиус от 12 км от кратера, предупреждавайки, че пепелта от вулкана ще се разпръсне на североизток към Пуебла.

Попокатепетъл, който буквално се превежда от езика на ацтеките като "пушеща планина", е засилил активността си през последните няколко седмици. Подготвяйки се за най-лошия сценарий, властите изготвиха специален оперативен план, който позволява бърза евакуация на местните жители в случай на извънредни ситуации.

5426-метровият връх на Попокатепетъл се извисява над югоизточната част на столицата Мексико сити, като вулканът се намира само на 70 км от столицата.Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код