Населението у нас се топи, а броят на операциите расте


Сподели:
19 Март 2019, Вторник
Въпреки намаляването на населението, броят на операциите у нас се увеличава. Не всички лечебни заведения, в които те се осъществяват обаче, отговарят на изискванията за минимален обем дейност.

Това показват анализите на "Индекс на болниците" по три основни хирургични дейности в страната - неврохирургия, кардиохирургия и ортопедия. Данните са за 2018 г. и отразяват финансираните случаи на лечение от НЗОК.

За година операциите в областта на неврохирургията в страната са се увеличили с 1176. Общо 14 015 интервенции са били осъществени в 115 лечебни заведения през 2018 г. спрямо 12 839 в 116 клиники през 2017 г. В тях влизат операции по шестте основни клинични пътеки в тази област - при травми на главата, онкологични заболявания, гръбначни проблеми, както и на черепно-мозъчните нерви.

Случаите в лечебните заведения са достигнали 28 086, което е с 1 603 повече.

Тези от тях, при които се е наложило повторно лечение през миналата година, са били 1839, т.е. процентът на рехоспитализациите е бил 6.5%.
Въпреки високия брой на лечебните заведения, които имат договор с неврохирургични отделения, само в 12 от тях се осъществяват високотехнологични операции на главата. Те са концентрирани в София, Пловдив, Варна, Плевен и Панагюрище. Големи гръбначни операции също се извършват на малко места - в общо 26 болници.

Основната част от дейността на останалите лечебни заведения е фокусирана в консервативното лечение на травми на главата и интервенции при проблеми на черепномозъчните нерви. Въпреки медицинските стандарти броят на операциите, осъществявани по различните клинични пътеки в болниците, варира от 1 до над 1000.

За година у нас са се увеличили и ортопедичните операции.

От 75 180 през 2017 г. през миналата те са достигнали 76 559. В тях влизат всички интервенции на долен и горен крайник, както и алопластиките. Броят на болниците, в които те са извършени, нараства от 95 на 98.
Най-големите интервенции на долен крайник се осъществяват в 39, а на горен - в 34 лечебни заведения.

Анализът на "Индекс на болниците" показва, че и в тази сфера въпреки изискванията на медицинските стандарти обемът на дейността на лечебните заведения е изключително неравномерен. В отделните клиники той варира от 1 операция по някои клинични пътеки за цяла година до над 1000.

Броят на рехоспитализациите през миналата година в областта на ортопедията е бил 9204 (12% от всички случаи).

Ръст се отчита и в броя на кардиохирургичните операции при възрастни в страна. От 6000 през 2017 г. през миналата година те са станали 6276.

Няма промяна в лечебните заведения, в които са се извършвали - техният брой остава 10. От общия брой на интервенциите обаче над 50% са се осъществили само в три от болниците в София и Пловдив.

И тук не всички лечебни заведения отговарят на изискванията за минимален обем интервенции на година.

Източник: news.bg

В категории: Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код