ГЕРБ и СДС отиват заедно на евроизборите, Сините получават сигурно избираемо място в листата


Сподели:
20 Март 2019, Сряда
След призива на Дол! Старата демократична партия ще може да издигне разпознаваеми личности, посочи Борисов

Борисов след преговорите със СДС: Партията, която е нанесла най-много поражения на БСП, е ГЕРБ. Борисов предупреди, че има много опасности, които се крият по света в днешния му вид и поясни: "Трябва да защитаваме българския национален интерес.
ГЕРБ и СДС отиват заедно на евроизборите. Това стана ясно на извънреден брифинг в централата на най- голямата партия.

Сигурно избираемо място и поне двама души от СДС в листата за Европейски избори 2019, това обеща премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с председателя на СДС Румен Христов тази сутрин. Тя се проведе в централата на ГЕРБ с участието още на Цветан Цветанов и Владимир Кисьов (СДС).

Пред медиите те обявиха плановете си за съвместно явяване на евровота, който ще бъде на 26 май.

„СДС ще получат сигурно избираемо място в листата. Това съм разпоредил и на Цветан Цветанов“, съобщи премиерът.

В листата от най – старата демократична партия ще бъдат включени две избираеми и разпознаваеми личности.

По информация избираемото място ще е за Владимир Кисьов.

До следващият четвъртък, когато ще има нова среща между двете партии, трябва бъдат предложени имената на хората от СДС, съобщи Цветанов и напомни, че на 31 март ще бъде обявена листата на кандидатите за евродепутати.

Най-желаният кандидат на сините за евродепутат в листата на ГЕРБ е първият ни главен преговарящ с ЕС Владимир Кисьов, неговото име вече е известно на предизборния щаб на ГЕРБ. Присъствието на Кисьов на срещата показва, че е дал съгласие да бъде номиниран. Номинациите в СДС ще се правят официално до края на месеца.

"Всеки глас, всеки евродепутат повече ще бъде в полза на свободата, демокрацията, просперитета, както каза Владо Кисьов. Най-старата партия с партията, която е нанесла най-много поражения на БСП - ГЕРБ, е нормално да си сътрудничат", каза Борисов след срещата.

Според премиера седесарите са "убедени демократи, хора, които като отидат в Брюксел ще са убедени, че ще защитават каузите на Европейската народна партия". И изрази надежда и други партии да подкрепят този съюз.

Другото име, което вероятно СДС ще издигне за кандидат-евродепутат, е на бившия началник на кабинета на президента Петър Стоянов, а сега главен секретар на СДС Илия Лазаров.

Това е първият случай, в който ГЕРБ се явява на избори в сътрудничество с друга партия.

Детайлите по партньорството се уточняват до следващия четвъртък.

Припомняме ви, че до срещата се стигна след призив на лидера на ЕНП Жозеф Дол, двете партии, членуващи в европейската десницата да сформират единен фронт за вота.

Тази сутрин ГЕРБ и СДС започнаха преговори за общо явяване на предстоящите през май Европейски избори 2019.

От страна на СДС са председателят Румен Христов и Владимир Кисьов.

"С Румен Христов се знаем от дълги години. Имаме близо 23-годишно познанство и приятелство, което обяснява защо сме тук", така премиерът Борисов започна обръщението си.

"Форматът ЕНП е много важен за нас, защото това са европейски избори. И колкото тук се опитват да ги превърнат в местни и междупартийни, то те са огромен залог за бъдещето на Европа. Партията, която е нанесла най-много поражения на БСП е ГЕРБ", похвали се Борисов.

Той предупреди, че има много опасности, които се крият по света в днешния му вид и поясни: "Трябва да защитаваме българския национален интерес.

Вчера говорих с Таяни, снощи с Дол".  "Имаме много работа и не мога да се занимавам повече с партийни дела тук. Надявам се всичко да бъде изпълнено и да бъде доведено до успех", заяви още Борисов.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код