Медицинските сестри излизат на втори национален протест


Сподели:
21 Март 2019, Четвъртък
Медицински сетри от цялата страна ще протестират за втори път този месец с искане за достойно заплащане и по-добри условия на труд. Специалистите по здравни грижи отдавна са поставили исканията си пред здравния министър, но синдикатите и съсловните организации се дистанцираха от протеста и предпочетоха да пригласят на властта, че проблемите ще се решат с преговори.
Първият протест на сестрите бе на 1 март.


Оттогава нищо не се е променило, няма и конкретни мерки, които правителството да се е ангажирало да предприеме. Има обещания за по-високи заплати, но те все още са само на думи.

Вчера протестиращите имаха среща с министър Кирил Ананиев. И отново излязоха недоволни от разговорите. Ананиев им обясни, че е изпълнил ангажимента си към тях и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. Отново повторил колко много прави правителството като отпуска стипендии за студенти по медицина и педиатрия. Ананиев припомнил и че властта отпусна допълнителни 30 млн. лева на общинските и областни болници и част от тях щели да отидат за възнаграждение на персонала.

Медицинските сестри не чуха нищо ново при срещата си с министъра и затова обявиха, че от днес започват всекидневни протести. Защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Кирил Ананиев, ще се изпълнят.
Недостигът на кадри при специалистите по здравни грижи е огромен и е в цялата страна. Десетки хиляди сестри вече са напуснали системата или са на работа в чужбина.

Протестът днес е насрочен за 15.00 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването. Протестни действия ще се проведат и в други градове от страната като Варна, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен и др.

Източник: duma.bg

В категории: Новините, Здраве

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код