Тома Биков: "Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици"


Сподели:
22 Март 2019, Петък
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков редовно получавал отстъпки затова, че е депутат. Според него това било нормално.

"Лично аз, като съм депутат, където и да отида всички врати са отворени за мен", зави Биков.
Коментарът му дойде по повод създалия се скандал около новото жилище на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, както и това на правосъдния министър Цецка Цачева, депутатът Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева.

Според Биков било възможно сценарият около закупуването на жилището на Цветанов да е подобен - той получил преференциална цена, защото бил известна политическа фигура.
По думите му това донякъде било реклама за самата фирма строител, откъдето вероятно казвали: "При нас апартамент има този, този и онзи...".

Според Биков всичките тези разкрития за жилищата на герберите излизат умишлено на пропорции. Това било подготвено и сега се пуска малко по малко с предизборни цели.
Данните били всякакви - че в апартамента имало асансьор, което го нямало в регистъра.
В ГЕРБ обаче били достатъчно концентрирани върху своите дефекти и дефицити и заради това Борисов казал, че ще проследи всички документи, на базата на които ще вземе адекватно решение на създалата се ситуация.

"Има такива нагласи, това донякъде е реклама", както каза Биков.

Водещите Виктор Николаев и Аделина Радева прекъснаха събеседника. Те обясниха следното: През 2017 година изтичат всички срокове за завършване на строежа на въпросната сграда спрямо издадените разрешителни. Изведнъж се гласува в парламента поправка, която дава възможност строежът да продължи до 2020 година.

"Трябвало до 2017 година всичко да бъде приключено и изведнъж това нещо минава през парламента, после те (фирмата строител - бел. ред.) се позовават на тази поправка", посочи Николаев.

С поправката се облагодетелствали именно фирми като тази, която строи сградата на улица "Златен рог", а до фирмата имало и специално писмо, което гласяло, че поправката при тях може да се прилага и със задна дата, разкри от своя страна Радева.

"Появи се един документ, в който г-н Цветанов, като председател на комисията по вътрешна сигурност, задава въпрос на г-жа Фандъкова (кмет на София, от ГЕРБ - бел. ред.) за ситуацията със същата тази сграда, защото е получен сигнал-жалба от протестиращи", заяви Николаев и показа писмото. Протестиращите се надигнали, защото сроковете за строежа са изтекли, а впоследствие са били незаконно удължени, което станало повече за инициирането на проверка. В публикацията пишело, че Цветанов отправил това запитване към Фандъкова, вече разполагайки с някакви данни за статута на сградата. Отделно искал и още информация за строежа. Това показвало, че той е следял казуса много отблизо и се е интересувал от него. Спрямо публикацията, която показва това писмо, само 4 дни след инициирането на проверката Цветанов е сключил сделката за жилището си.
С оглед на всичко казано Николаев попита Биков дали фирмата, намирайки се в ситуация, в която вече има започнат голям строеж, срокът за приключването на който вече е изтекъл, може да е потърсила "помощ от политик".
В отговор Биков заяви, че се надява това да не е така. Строежът вече бил започнат и било редно да се довърши.

Водещият формулира въпросът си още по-ясно, след като Биков започна да обяснява че всичко се дължи на това, че се "намираме във вихъра на скандала".

Николаев към Биков: "Възможно ли е фирмата да е била принудена да предпочете да продаде апартамент на много по-ниска цена на човек, от когото зависи дали ще продължава или не големият ѝ строеж?"

Биков: "Не мисля, честно казано. Не ми се струва... Познавайки г-н Цветанов, аз работя вече така 2 години доста активно с него, не мисля, че подобно... това не е в негов стил. Друг е въпросът, че пак, ето, стигаме до този проблем. Аз затова Ви казвам, ние сме в кампания, това е част от кампания."

Иначе Биков посочи, че всяко нещо, всеки детайл в този скандал, който иначе не би направил впечатление никому, се превръщал в новина. Той видял гласуването в парламента на поправката от 2017 година. Той не може да сподели мотиви за приемането му, защото не е присъствал. За по-ясни доводи трябвало да се попита депутат от ГЕРБ, който е подкрепил текста. По думите му поправката била приета с консенсус - 96 депутати от ГЕРБ и 2 от БСП, като всички останали социалисти не били в пленарна зала и никой не гласувал "против".

В самото начало на интервюто Биков обясни, че вероятно в ГЕРБ ще има тежки решения. Евентуално първата политическа сила у нас можело да се раздели с хора, да поиска оставки. Това обаче нямало да стане в блок, а поотделно.
На въпрос дали г-жа Цачева се намира в по-дълбок изкоп от Цветанов, Биков коментира, че Цачева е правосъден министър и бивш председател на НС, което предполагало, че финансово може да си позволи ново жилище. Цачева би могла да има някакви спестявания, продала имоти в Плевен и си купила жилище в София. "Аз не изключвам мотивацията да е с цел престижни клиенти", отново наблегна Биков. Това можело и да не се тълкува като рушвет.

Това, че сделките на Цветанов и Цачева били с една и съща фирма, и двете на доста по-ниски цени от пазарните, можело да бъде и внушение, както се изрази Биков. Това не било така според депутата.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код