Шабленското езеро е затлачено от тиня, уверява Нено Димов


Сподели:
22 Март 2019, Петък
"Състоянието на Шабленското езеро не е добро. В момента е затлачено от тиня, а основният проблем е липсата на кислород." Това заяви пред Нова телевизия екоминистърът Нено Димов по повод ситуацията в защитена местност "Шабленско езеро".

По думите му езерото е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, което означава, че е имало перманентно източване. Той отбеляза, че това го е държало в добро състояние.

Екоминистърът поясни, че е разговарял с местните и кмета какво е било състоянието на езерото през години и сега.

"Кислородът намалява, рибата изчезва, раците ги няма, а рибарите вече не ходят там", посочи Димов.

Той подчерта, че по ОП "Околна среда" ще бъдат отпуснати 5 милиона за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, за да бъдат изградени съоръжения, които да подобрят състоянието им.

Нено Димов изтъкна още, че по думите на кмета на Шабла каналът е бил 1 метър, но водата сама го е разширила.

Екоминистърът обясни, че под езерото има извори, които го пълнят, а всички дейности трябва да се извършват достатъчно време преди 1 април, за да може да се възстанови нивото на езерото.

Димов сподели и, че по думите на инспекторите в района има само зараждащи се дюни, които не са под защита.

По казуса "Пирин" , министърът заяви, че все още няма влязло решение за отмяна на екологичната оценка на националния парк. Той увери, че след като съдът излезе с конкректно решение, то ще бъде спазено.

"Когато има спор какво е законово състояние , съдът определя кой е прав", допълни Димов.

По забавянето за плащане на глобата след хорото в Рилските езера, министърът коментира, че тя е платена доброволно 5-6 месеца след случката. Той подчерта, че дават милиони на НАП, които те да събират поради недоброволно плащане.

Относно съмненията за замърсяване на водите на река Драговищица, Нено Димов подчерта, че се правят замервания по 60 показателя на самата граница, като се очаква и от сръбска страна да предприемат някакви действия.

Припомняме, че на мястото беше извършена проверка от министъра на околната среда и водите Нено Димов и екип от ресорното ведомство. Проверката беше по разпореждане на премиера Борисов, след като екоорганизации разгласиха нередностите. Според еколозите ниското ниво на водата във басейна може да повлияе върху популациите на птици и риби.

По думите на управителят на правителствената резиденция в Шабла Кралю Кралев, източването на езерото се е извършвало от 20 години по този начин.Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код