Три остават сигурните партии с евродепутати


Сподели:
22 Март 2019, Петък
ГЕРБ, БСП и ДПС са трите партии, които остават сигурни участници в следващия Европейски парламент. Това показва проучването на "Тренд".

ГЕРБ има преднина от 1,8% пред червените БСП, показват данните от национално представителното проучване. Изрично се посочва, че то е проведено в периода 6-13 март и не отразява дали вследствие на сключването на споразумение между ГЕРБ и СДС за общо вяване на изборите има промяна в нагласите.

ДПС остава трета политическа сила с близо 7% подкрепа.

Коалицията на "Обединените патриоти" са тествани самостоятелно - ВМРО, НФСБ и "Атака". Най-голям дял подкрепа от трите партии успява да мобилизира ВМРО - 2,5%, докато "Атака" и НФСБ остават съответно с 1,3 и 1%.

Подкрепата за "Демократична България" и "Воля" остава приблизително същите стойности като през февруари, съответно 2,5 и 1,8%.

Българите остават с подчертано положително отношение към Европейския съюз, показва още проучването.

62% от всички български граждани имат положително отношение към Европейския съюз срещу 18%, които изразяват отрицателно. Сред най-младите (18-29 г.) се регистрират най-позитивни нагласи към ЕС, като 80% от тях декларират положително отношение, само 6% - отрицателно.

Свободното пътуване и еврофондовете са основните позитиви от членството на България в ЕС.

Проучването показа още , че за 58% от всички анкетирани ролята на българските евродепутати в Европейския парламент е важна. Тук ключово се явява разпределението на отговорите по партийни електорати. Сред привържениците на ГЕРБ така мислят 81%, докато сред социалистите този дял е 56%. Това до голяма степен се дължи на различното отношение към ЕС от страна на симпатизантите на ГЕРБ и БСП.

Източник: news.bg

В категории: Европа, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код