КЕВР ще може да сменя цената на тока всеки момент


Сподели:
26 Март 2019, Вторник
Малките централи също ще продават на енергийната борса

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще има правото да променя във всеки един момент тарифите, по които се плаща електроенергията в зависимост от котировките на някой от ценообразуващите елементи. Например промяна при газа дава отражение на цената на парното, на тока от когенерации и на таксата "задължения към обществото". В момента законът предвижда тези цени да се променят на тримесечие. Това е една от основните промени в Закона за енергетиката, внесени в парламента от депутатите на ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Николов.

Новите текстове предвиждат още изграждането или модернизирането на централа за комбинирано производство на ток и топлинна енергия, чието производство се изкупува по преференциални цени, да става след конкурс. Това ще става, ако преференциалната цена не надвишава одобрения от ЕК бюджет за подпомагане на когенерациите. С промените се предлага малките централи, сред които са и 360 ВЕИ, също да продават тока си на енергийната борса. Сега той задължително се изкупуваше от НЕК на преференциални цени . Ако промените бъдат приети от парламента, разликата между пазарната и преференциалната цена на електроенергията ще се плаща като премия.

В мотивите към законопроекта се пояснява, че в момента се чака нотификация от ЕК за държавната помощ за тока на ТЕЦ-овете, които произвеждат топлинна енергия по високоефективен способ. Брюксел може да одобри 300 млн. лв. добавки, но при условие, че не се прибавят нови мощности. Затова се въвежда и условието нова ТЕЦ да се прави само ако е изведена от експлоатация стара. Въвежда се правото на клиент с мощност 10 и над 10 киловата да поиска да му монтират умен електромер, който да показва данни в реално време. Това е за сметка на клиента, за да не се натоварват ЕРП-та с разходи, които ще бъдат калкулирани в цената на тока за бита. Друга промяна е, че КЕВР трябва да определя квота на тока за регулирания пазар не годишно, а месечно, като очакванията са това да доведе до по-голяма прогнозируемост на пазара.

Източник: duma.bg

В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код