Пакет "Мобилност" няма да се гласува днес в Европарламента


Сподели:
27 Март 2019, Сряда
Това е най-благоприятният вариант за превозвачите

„Тази нощ г-н Курумбашев е предал, че председателят на ЕП Антонио Таяни е извадил пакета от гласуване в залата и го е върнал в транспортната комисия.

Днес няма да има гласуване по пакет "Мобилност" в Европейския парламент. Това съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.


„Тази нощ г-н Курумбашев ни предаде, че председателят на ЕП  Антонио Таяни е извадил пакета от гласуване в залата и го е върнал в транспортната комисия.

Новината се потвърди и от нашите полски и румънски колеги тази сутрин”, допълни той пред БТВ.

Отказът на Антонио Таяни да подложи пакет „Мобилност“ на гласуване е малка победа, каза Курумбашев.

„Снощи около 00.00 часа страсбургско време (около 01.00 часа след полунощ българско време) г-н Таяни се е възползвал от правото си като председател на ЕП да върне трите пакета на комисията по транспорт и туризъм за ново разглеждане. Така че вотът за днес е отменен“, обясни Курумбашев.


Той отбеляза, че около 21.00 часа във вторник всички български евродепутати без Николай Бареков са изпратили имейл до Антонио Таяни, в който се казва, че случващото се с пакет „Мобилност“ е скандално.

.„Със сигурност това, което се случи снощи е една малка победа. Казвам много внимателно малка победа, защото теоретично да речем, че може комисията по транспорт да се събере и да гласува нещо и след това в последната седмица на парламента в Страсбург да се разгледа. За мен е победа фактът, че Таяни се отказа да подложи пакета на гласуване“, заяви Курумбашев.

„Според мен няма технологично време оттук нататък да се връщаме в пленарна зала, но понеже се нагледах на всичко - да не казваме, че е невъзможно, но очевидно е, че преди това трябва да се гледат в комисия. Оттук нататък, като не броим тази седмица имаме две работни седмици на парламента в Брюксел и една последна сесия в Страсбург, която е в средата на април“, каза още той.


По думите му това е най-благоприятният вариант за превозвачите, които настояват пакет „Мобилност” да се гледа от следващия Европарламент.

Българските  превозвачи обаче няма да отменят планираните протести в Страсбург и София срещу пакета "Мобилност" по време на заседанието на Европарламента в Страсбург срещу допускането за разглеждане на т. нар. пакет "Мобилност" и евентуалното му гласуване в пленарна зала.

В Страсбург протестът ще започне в 12 часа българско време - около половин час след началото на дебатите. Към протестиращите ще се присъединят и българските евродепутати.

Всички са в очакване пакетът да не стигне до обсъждане.

С процедурни похвати нашите представители отново ще се опитат да го избегнат.

Припомняме, законодателството беше допуснато до пленарна зала в понеделник, след като трима български евродепутати отсъстваха, а за окончателното отхвърляне на пакета не достигнаха само два гласа.

Според превозвачите част от промените в пакета целят ликвидиране на транспортния бизнес както в България, така и в други държави от Източна Европа.

По тази причина към протеста на българите ще се присъединят и техни колеги от Румъния, Полша, Литва и Словения.

Те отново ще носят жълти жилетки. По думи на Ангел Траков от Сдружението на международните превозвачи с протеста превозвачите се надяват да повлияят за разумното вземане на решение по текстовете по пакета.

Паралелен протест срещу пакета "Мобилност" ще има и в София. По време на гласуването в Европейския парламент у нас ще се проведе пешеходно шествие. Началото му е пред храм-паметник "Александър Невски".

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код