За силата на духа! Как едно незрящо момче изкачи връх Мусала


Сподели:
27 Март 2019, Сряда
Незрящо момче покори най-високия връх на Балканския полуостров с помощта на доброволческата инициатива  и доказа, че мечтите нямат граници.

Редом до Цветан в изкачването са водачите Захари и Виктория.

Цветан споделя, че за първи път изкачва връх Мусала, но е мечтаел за това от година. Тогава желанието му било да преодолее страха си от високо и да вземе печат за 100-те туристически обекта в България.

При изкачването на върха Цветан първо тръгва с шейна заедно със своя водач Захари, а след това започва да се катери. Пред Нова телевизия момчето споделя какво е почувствало, когато е стигнало горе.

„На върха се чувствах свободен, на високо – като че ли съм накрая на света. Много хубаво преживяване.“


Неговите водачи Захари и Виктория разказват, че са се запознали с Цецо преди година, когато са лагерували заедно с организация „Пара-кидс”. По време на прехода от Боровец до хижа Мусала момчето им споделя, че иска да изкачи върха. Година по-късно мечтата му се сбъдва. Въпреки че Захари и Виктория са помагали на много хора с двигателни проблеми да направят преходи в планината, Цветан е първото незрящо момче, което качват на върха.

Спортът е неразделна част от живота на Цецо - от карането на ски през гмуркането и плуването до участието в маратон. За него спортът е здраве, дисциплина, начин да изградиш характера си и да създаваш социални контакти.

А на останалите незрящи хора, Цветан дава следния съвет:

„Животът е борба и не трябва да се отказваш. Трябва да имат хъс и мотивация и да намерят приятели и познати, които да им помогнат в тази насока.“

Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код