Британският парламент отхвърли всички алтернативи за Brexit


Сподели:
28 Март 2019, Четвъртък
Вместо да се разплете, кризата се задълбочава

Нито един от осемте предложени алтернативни варианта на Brexit не събра достатъчно подкрепа сред британските депутатите на поредица от гласувания в Камарата на общините, продължили до късно снощи, предава BBC. Засега единственото ясно е, че Великобритания няма да напусне Европейския съюз (ЕС) на 29 март, какъвто беше първоначалният план.

Възможностите, сред които митнически съюз с ЕС и референдум по всяка сделка, трябваше да помогнат за намирането на консенсус за това как Обединеното кралство да напусне Блока.

Според секретарят по Brexit Стивън Баркли резултатите потвърждават мнението на министрите, че тяхната сделка е „най-добрият вариант”.

Гласуването сложиха край на драматичен ден, в който премиерът Тереза Мей дори обеща да се оттегли като министър-председател, ако договореното от нея споразумение този път бъде одобрено. Предложението ѝ предизвика няколко опоненти Тори да подкрепят сделката, но демократичните юнионисти продължиха да се противопоставят.

Надеждата за край на парламентарната безизходица бяха попарени, а невъзможността да се определи ясен път напред провокира критиците да кажат, че процесът е „жалък провал”.

Без почти никакъв превес за или против се оказаха предложенията за потвърдителен референдум и за оставане в митническия съюз, при гласуването на които депутатите се разделиха почти 50/50. Почти същата ситуация споходи плана за Brexit на лейбъристите (237 „За” и 307 „Против”). По-изразено мнозинство се формира при гласуването на идеята общ пазар 2.0 (188 „За” и 283 „Против”) и за отмяна на член 50 (184 „За” и 293 „Против”).

За излизане на 12 април „за” гласуваха 160 депутати, „Против” 400. За план Б – 139 „За” и 422 „Против”. За членство в Европейска асоциация за свободна търговия и Европейска икономическа зона – „За” бяха 65 души, а „против” 377.

На всички консервативни депутати, с изключение на министрите от кабинета, бе дадено прав на свободен вот, т.е. да гласуват изцяло по свое усмотрение.

Източник: economic.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код