Европарламентът одобри 2 години задължителна гаранция за стоки в ЕС


Сподели:
28 Март 2019, Четвъртък
Нови правила за по-добра защита на потребителите, когато пазаруват в интернет, в местен магазин, както и когато свалят музика или игри, бяха одобрени от Европейския парламент, предаде пресслужбата на институцията.

Една от новостите е, че търговецът ще носи отговорност, ако в рамките на две години от момента, в който потребителят е получил продукта, се появи дефект.


Новите законодателни актове на ЕС за цифровото съдържание и продажбата на стоки хармонизират основните права, като средствата за правна защита на потребителите и начините за прилагането им.


Защита при свалянето на музика, видеа, приложения

Според новите правила за "цифрово съдържание" в ЕС хората, които купуват или свалят музика, приложения, игри, използват облачни услуги или платформи за социални медии, ще бъдат по-добре защитени, когато търговецът не успее да предостави съдържание или услуга или предостави дефектна стока. Тези права за защита на потребителите ще се прилагат по равностоен начин за потребители, които предоставят данни в замяна на такова съдържание или услуга, както и за потребители, които "заплащат" за него.


Текстът предвижда, че ако не е възможно да се поправи дефектното цифрово съдържание или услуга в разумен период от време, потребителят има право на намаление на цената или пълно възстановяване на сумата в рамките на 14 дни. Ако се появи дефект в рамките на една година от датата на доставката, се предполага, че той вече е съществувал и не се налага потребителят да го доказва (обръщане на тежестта на доказване). За непрекъснати доставки тежестта на доказване остава за търговеца в рамките на договора.


Гаранционният срок за еднократни доставки не може да бъде по-кратък от две години. За доставки, които се изпълняват непрекъснато, той следва да се прилага по време на целия срок на договора.


Покупка на продукт онлайн или офлайн

Директивата за продажбите на стоки се прилага както за онлайн, така и за офлайн (лице в лице) продажби, например при покупката на домакински уред, играчка или компютър чрез интернет или в местен магазин.


Търговецът носи отговорност, ако до две години от момента, в който потребителят е получил стоката, се появи дефект. Държавите членки обаче имат право да въведат или да запазят по-дълъг правен гаранционен срок в своето национално законодателство, за да се запази същото ниво на защита на потребителите, вече предоставено в съответните страни. Срокът за обръщане на тежестта на доказване ще бъде една година в полза на потребителите. Държавите членки имат право да удължат този срок до две години.


Стоките с цифрови елементи (например "интелигентни" хладилници, смартфони и телевизори или свързани часовници) също попадат в обхвата на тази директива. Потребителите, които купуват тези продукти, ще имат право да получат необходимите актуализации в "разумен период от време, очакван от потребителя", според вида и предназначението на стоките и цифровите елементи.


Какво следва

Двете директиви ще бъдат представени за официално одобрение от министрите на ЕС. Те ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС и ще трябва да бъдат приложени от държавите членки най-късно две години и половина след това.


В категории: Новините, Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код