Огорчени и все така объркани - какво мислят британците 3 години след референдума


Сподели:
29 Март 2019, Петък
Днес Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз, но премиерът Тереза Мей ще опита в петък за трети път да прокара поне половината от сделката си с ЕС през парламента.

Преди почти три години Великобритания гласува да напусне съюза, но не само политическата класа на страната е объркана. Първоначалната дата за излизане (29 март) бе отложена със съгласието на останалите 27 държави членки, но не намалява вероятността всичко да приключи с раздяла без договор на 12 април - само след две седмици.


Какво е мнението на британците за Брекзит в момента показа проучване, публикувано от института за социални изследвания NatCen Social Research (в прикачения файл) и на уебсайта WhatUKThinks. Изследването на NatCen Social Research включва обобщение на анкети за нагласите на избирателите.

Добре ли бяха водени преговорите?

Премиерът Тереза Мей твърди, че нейната сделка е най-добрият начин да се изпълни искането на гласоподавателите за излизане от ЕС.


Проблемът е, че самите гласоподаватели, включително и тези, които поискаха Брекзит, станаха особено критични към начина, по който правителството проведе преговорите. Това е изводът от проучване на NatCen Social Research, проведено между 24 януари и 17 февруари.

Според 80% от гласувалите за излизане от ЕС правителството е провело зле преговорите. На същото мнение са 85 на сто от поддръжниците на оставането в блока, които преди бяха по-критични към подхода на управляващите.

Привържениците на Брекзит са почти толкова критични към ролята на правителството, колкото и към тази на ЕС – 79% са на мнение, че ЕС се е справил зле с Брекзит.

Лоша ли е сделката?

С напредването на преговорите хората се настройваха все по-песимистично по въпроса колко добра сделка ще получи Великобритания.


Преди две години 33% мислеха, че Обединеното кралство ще получи добро споразумение, а 37% бяха на обратното мнение. Миналото лято обаче 57% бяха на мнение, че сделката ще е лоша. Сега, след приключването на първата фаза в преговорите, така мислят 63 на сто от анкетираните. Общо 66% от поддръжниците на напускането смятат, че Великобритания е изправена пред лоша сделка. Това виждане споделят 64 на сто от искащите оставане в ЕС.

Искат ли британците все още Брекзит?

В момента средното ниво на подкрепата след изключването на хората, които не знаят как биха гласували, е 54% за оставане и 46% за излизане от ЕС. Това е така от части защото поддръжниците на Брекзит е в по-малка степен вероятно да кажат, че ще гласуват отново по същия начин (82%), отколкото гласувалите за продължаване на еврочленството (86%).


Сред тези, които не са гласували на референдума през 2016 г., 43 на сто биха подкрепили оставането в ЕС, а 19 на сто биха поискали излизане.


В действителност резултатите от проучванията са твърде близки, за да могат опонентите на Брекзит да твърдят, че втори референдум би довел до различен резултат. В същото време обаче поддръжниците на Брекзит не могат да кажат с увереност, че балансът на мненията остава като през юни 2016 г.


Подкрепят ли хората нов референдум?

Зависи от въпроса. Някои анкети представят идеята за второ гласуване като "нареден вот" или "публичен вот" и не дават ясно да се разбере, че оставането в ЕС би било опция. Поставяйки го по този начин, средно според анкетите поддръжниците на втори референдум са с 12% повече от опонентите.

Средното ниво на подкрепа и съпротива обаче се променя, когато хората биват питани дали трябва да има втори референдум с "Оставане" като опция в бюлетината. Запитани по този начин опонентите стават с 9% повече от поддръжниците. Много по-положително настроени към идеята са искащите оставане в ЕС.

Двата лагера може и да са единни, че не харесват сделката на Мей, но това не значи, че са съгласни по въпроса какво трябва да има на нейно място.


Икономика

Според анализа на NatCen Social Research към февруари 2019 г. 9% от британците очакват имиграцията след Брекзит да бъде по-висока (7% през юни 2016 г.), а 39% - да бъде по-ниска (64% през 2016 г.). Да няма особена разлика очакват 50% при 28% през 2016 г.


Общо 19% смятат, че британската икономка ще е в по-добро състояние след излизането от ЕС, а на противоположното мнение са 58 на сто. През юни 2016 г. процентите са били съответно 29 и 39. Че няма да има особена разлика мислят 22% от анкетираните през 2019 г. при 29% през юни 2016 г.

Сред гласувалите за оставане 83 на сто са на мнение, че състоянието на икономиката ще се влоши (79% през септември 2016 г.), а в лагера на поддръжниците на Брекзит това виждане споделят 25% (9% през септември 2016 г.). Подобрение на икономиката очакват 4% от поискалите оставане в ЕС (5% през септември 2016 г.) и 41% от гласувалите за излизане (58% през септември 2016 г.).


Мигранти и търговия

Едно от основните предизвикателства пред Брекзит от самото начало бе, че сделката, която много избиратели искат, никога няма да бъде постигната. През септември 2016 г. девет на всеки десет гласоподаватели искаха да се запази свободната търговия с ЕС. В същото време почти три четвърти смятаха, че мигрантите от ЕС, които искат да работят и живеят във Великобритания, трябва да кандидатстват, за да могат да го направят, тоест да се сложи край на свободата на движение. Тя обаче е част от единния пазар на ЕС.

Две години по-късно делът на тези, които мислят, че мигрантите от ЕС трябва да кандидатстват, за да отидат във Великобритания, е намалял до около трима на всеки петима. Малко повече от половината (53%) все още искат да има контрол върху миграцията от ЕС, но подкрепят запазването на свободната търговия.


Влияние

Според проучването на NatCen Social Research 40% от анкетираните се определят като много силни поддръжници на оставането или на напускането. В същото време 8% се описват като "много силни" поддръжници на някоя от политическите партии.


Възгледите на първите две групи често доста са много отличителни. Например, много силно поддържащите оставането в ЕС са единствената група, в която повечето (58%) не са съгласни, че еврочленството ограничава възможностите на Великобритания да изготвя свои собствени закони. Същевременно силните поддръжници на напускането са единствените гласоподаватели, сред които повече от половината (71%) мислят, че Брекзит ще подобри състоянието на британската икономика и ще гарантира, че Великобритания има повече влияние по света (57%).


В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код