Светослав Велков, туроператор: "Създадоха се проблеми за чуждите туристи в София "


Сподели:
02 Април 2019, Вторник
Решение в полза на гражданите се оказва, че е създало проблем за туроператорите, които обслужват чуждестранни туристи, разказа Светослав Велков, който изпрати писмо по проблема на Министерството на туризма в средата на март, на което няма отговор.

В края на декември 2017 г. със заповед на кмета Йорданка Фандъкова бе забранено паркирането на автобуси на площад "Александър Невски" след сигнал на граждани, че мястото се е превърнало в паркинг за тях.

Когато общината вземаше решение за тази забрана, представители на туроператорите взеха ли отношение по въпроса?


- Не, и това решение доста бързо се взе. То засяга не само туроператорите, но и фирмите за случаен превоз. Реално погледнато, престоят е до 15 минути на общо 4 паркоместа. Чисто логистично това няма как да се случи. Винаги може да има закъснял турист, забравил си нещо в автобуса и т.н., което може да изглежда като изключение, но при големи групи тези ситуации са много чести и така не може да се спази наложеното ограничение.


На практика какво се случва?


- На практика има повече автобуси, които започват да паркират встрани или да обикалят в района, докато се освободи място. А пък чуждестранните автобуси изобщо не са запознати къде могат да отидат, след като оставят туристите. Регламентът предвижда да отидат на паркинг зад хотел "Рамада", но те не знаят. Никой не ги контролира, спират където преди беше разрешено, но сега не е. Така че цялото решение затруднява работата и е странно, че то се взе, без общината да се допита до никого.


Отделно не се мисли къде могат да седнат туристите, докато чакат автобуса, къде да отидат до тоалетната в района. Последното всъщност е проблем в цялата страна. Самите кафенета в района не разрешават да се ползват тоалетните им, дори и туристите да си купят вода. Изисква се да седнат. И се налага да организираме това по път в бензиностанции, ако екскурзията е извън града.


Питали ли сте общината за възможно разрешение?


- Да, с писмо от името на Асоциацията на екскурзоводите, на която съм член, в края на юли 2018 г. Отговорът пристигна в началото на август и гласеше, че има проект за обновяване на целия район, който е за 2018 и 2019 г., и в него се предвижда да има чешми и тоалетни. Това писмо не ни удовлетвори, защото се говореше в бъдеще време. Разговаряхме с директора на дирекция "Транспорт" в детайли, по които аз не мога да взема отношение – че не може да има тоалетна толкова близо до Народното събрание, че еди-кой си терен е еди-каква си собственост и т.н. Нито мога да дам решение, нито да взема отношение.

От "Квадрат 500" също се сърдели, че автобусите им спират под прозорците. А в същото време входящият туризъм е приоритет за България, защото това са пари, които се вливат в икономиката. Няма как туристите да останат доволни, че няма къде да пият вода и да отидат до тоалетната. Особено които са по-възрастни и особено тези, които плащат за по-скъпи пакети.

Този проблем не е поставян гласно от браншовите ви организации обаче, когато се вземаше решение да се ограничи паркирането около "Александър Невски"?

- Факт е, че не се реагира, но поне за мен проблемът започна да ескалира, когато видяхме, че тази схема изобщо не работи. Макар че то и предварително е било ясно това.


Кога е най-натоварено?


- Обикновено сутрин, когато започват пешеходните обиколки на София. Почти всички забележителности са концентрирани около жълтите павета и съответно обиколките започват и завършват около бившия хотел "Шератон" и "Александър Невски".


Тоест паркингът зад хотел "Рамада" не върши работа?


- Да. Шофьорът стои там с автобуса на изчакване. Това за София създава доста неудобства. Той после трябва да се върне, закъснява, защото се бави в задръстването, туристите чакат... Освен това не знаем кой контролира паркирането до "Александър Невски", тъй като виждаме понякога на тези четири места да паркират леки автомобили и така те заемат още едно място.


Има обаче и чисто обективен проблем – къде в центъра на София може да се оформи достатъчно голям паркинг.


- Не съм специалист по градоустройство, но си мислех за вариант да се паркира пред Ботаническата градина на Софийския университет, но с чешма, козирка, която да се ползва при дъжд или в жегите, възможност да сядат туристите, тоалетна. Компромисен вариант е и сегашното място, но ако се удължи престоят и се организира място за вода, сянка, пейки. Бях в Словения преди време и видях, че там на 150 - 200 м има чешма и аз дори в магазина бях посъветван да не си купувам пластмасово шише с вода. Нашата фирма насърчава туристите да си оставят при нас пластмасовите опаковки, за да ги занесем до място за рециклиране, защото на много туристически места няма. Контейнерите за разделно събиране край Рилския манастир например отдавна са заключени.


Пред централния вход на стадион "Васил Левски" не е ли решение?


- По принцип там имаше идея да тръгват автобусите с българи, които напускат града, а чуждестранните групи да тръгват от "Александър Невски", но в крайна сметка такова правило не е създадено. Там има повече място, но огромна част от туристите, които пътуват с автобуси, са възрастни хора и там е доста далече от началото на разходката. Идващите в България самостоятелни туристи нямат този проблем, защото сами се организират.


Как се промени бизнесът ви, след като преди време рязко се увеличиха нискобюджетните полети до София?


- Има доста сериозен ръст в еднодневните турове. Нарича се "Райънеър ефект", който обичайно трае 2-3 години и се характеризира с ръст на туристите. Хора, които идват за по-дълъг уикенд, един ден стоят в София, друг отиват до Пловдив, трети - до Рилския манастир. След този ефект започва спад. Вече започваме да го отчитаме, макар че спадът е до ниво, което е било по-високо от първоначалното.


Какво друго пречи на чуждестранните туристи тук?


- Например, че в София туристическите информационни центрове не работят през уикенда, а доскоро не бяха и в Google maps като точки. В допълнение при тях не може да се резервира туристическа услуга, от което биха могли да печелят от комисиони.

У нас има голям проблем с липсата на дигитализация. Ние искаме всичко да се случва бързо и онлайн, защото това ни намалява разходите. Но, от друга страна, ето в Пловдив, който е европейска столица на културата, не може да се резервират билети за някои музеи. Ние няма как да знаем кой ден колко туристи ще имаме и вместо да пращаме пари по екскурзовода, който да чака после и за фактура, това би трябвало да става автоматично.
Подобно е положението с купуването на лифт карти в Банско, в Рилския манастир - също. Работи се с някакъв кеш и фактури, които изключително много затрудняват работата на туроператорите.

Имате ли проблем с нелицензирани конкуренти?

- Сивият сектор е голям проблем, а е и доста широко застъпен. Знам, че Министерството на туризма работи по създаването на туристическа полиция, не знам докъде е стигнала работата. В момента има много фирми, които работят, без да са лицензирани като туроператори, а също и отделни хора. Това води до смъкване на цените и свежда работата до ниво, което води тук туристи с нисък статус, а техният принос за икономиката е много малък.


Туристите как ги намират тези хора и фирми?


- В интернет е всичко. Има групи от типа "Как да стигнем до Банско", в която пише например, че карат за 50 евро дотам. Има и блогове, които ги препоръчват. Но за 50 евро да се закарат трима души, да речем, през зимата, няма как един туроператор да си го позволи като цена. То само горивото е 50 лв. в двете посоки. И всяка година има все повече такива играчи. Пращали сме писмо преди няколко месеца от името на Българската асоциация за алтернативен туризъм в Министерството на туризма със списък на такива фирми, но отговор още не сме получили. Доколкото знам, практиката е, че като се убедят, че фирмата не е лицензирана, пускат сигнал до Комисията за защита на потребителите. А може тук да се привличат друг тип клиенти, така че по-добре да се продадат даденостите, които има България.


Не сте ли сезирали Комисията за защита на конкуренцията?


- Не съм сигурен дали това е правено от бранша, но има подавани във времето отделни сигнали. Резултатът е, че когато започне проверка по такъв сигнал, нелицензираната фирма, срещу която е, подава насрещен сигнал до НАП например и започва една война с проверки. Колкото и една фирма да е изрядна, започването на проверка тормози работата й. Стига се до параграф 22.


Продаването на даденостите по-добре в някои държави води и до това да не се разрешава на чуждестранни екскурзоводи да водят туристи сами. През годините и от вашия бранш имаше искания за такава забрана.


- Чуждестранни екскурзоводи не трябва да има, за да може повече пари да остават в България. Но взимането на мерки в тази посока трябва да бъде последствие от осигуряването на достатъчно екскурзоводи. Ситуацията е такава, че няма достатъчно екскурзоводи, а и няма млади хора, които да искат да работят това. Отделно има редки езици - като португалски и китайски, за които екскурзоводите са по двама трима общо. Търсенето при тях освен това, е кампанийно - например екскурзовод на японски покрай празниците на розата, а през останалото време няма необходимост. В същото време търсенето се е променило и туристите, които идват тук с нискобюджетни полети, са млади хора, които не очакват традиционната беседа, а търсят преживявания - например да опитат лютеница или баница - нещо, което го няма в други страни.

Източник: dnevnik

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код