Митрополит Антоний: "Семейството се състои от мъж и жена, възпитанието е изцяло родителско право"


Сподели:
04 Април 2019, Четвъртък
Ние сме и против насаждането на нетрадиционни практики от европейските държави, например скандинавските държави, защото сме свидетели как леко се прокрадват модели за възпитание на децата от еднополови бракове”, каза Западно и Средноевропейският митрополи


Семейното възпитание е изцяло родителско право, извън случаите на насилие и изоставянето на родителските задължения. Това заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

Според църквата, която излезе с позиция в защита на авторитета на традиционното българско семейство, в Националната стратегия за детето "се правят опити за институционализиране на родителството".
Митрополит Антоний каза, че стратегията дава прекалена власт на институциите за сметка на родителските права.

Според него са възможни случаи на злоупотреба с правата на детето, за „да се унижи и принизи ролята на родителите”.


„За нас е важно, че ние сме за запазване на традиционното семейство, с правото на възпитание на родителите, такова, каквото трябва да бъде и каквото ние знаем според църквата. Ние сме и против насаждането на нетрадиционни практики от европейските държави, например скандинавските държави, защото сме свидетели как леко се прокрадват модели за възпитание на децата от еднополови бракове”, каза Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

Той припомни, че според учението на църквата семейството се състои от мъж и жена.
Митрополит Антоний коментира и предстоящото посещение на папа Франциск в България.

Светият синод е информирал представителите на папата още в самото начало, че общо богослужение и молитва с папа Франциск не може да има. Въпреки това среща с между папата и патриарх Неофит и Светия Синод ще има. Предвижда се и мълчалива молитва в катедралата „Св. Александър Невски”.
Българската православна църква оказва гостоприемство при визитата на папата, увери митрополит Антоний.
Западно и Средноевропейски митрополит Антоний: Напрежение между католическата църква и БПЦ няма. Всичко останало са провокации, които целят по някакъв начин да саботират предстоящата визита.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код