Отложиха Брекзит за края на октомври


Сподели:
11 Април 2019, Четвъртък
Лидерите на 27-те оставащи членки на ЕС и британският премиер Тереза Мей са договорили удължаване на срока

Великобритания има време до есента да намери най-доброто решение за напускане на Съюза

Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер Тереза Мей са договорили гъвкаво удължаване на срока за излизането на Великобритания от Блока до 31-ви октомври.

Това съобщи след 5-часовото заседание председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"През това време ходът на действията ще бъде изцяло в ръцете на Великобритания. Тя все още може да ратифицира споразумението за напускане, като в този случай удължаването ще бъде прекратено. Може да преразгледа и цялата стратегия за Брекзит, което може да доведе до промени в политическата декларация, но не и в споразумението за напускане.

До края на този период Обединеното кралство ще има и възможността да отмени чл. 50 и да се откаже напълно от Брекзит".

Тереза Мей заяви, че Европейският съюз е изпълнил нейното ключово искане в споразумението за шестмесечно удължаване на срока за Брекзит да бъде включена клауза за ранно напускане на общността.

"Продължавам да вярвам, че ние трябва да напуснем Европейския съюз със сделка възможно най-бързо. Жизненоважно е, че Евросъюзът се съгласи отсрочката да може да бъде прекъсната, когато споразумението за оттегляне бъде подписано. Това беше ключовото ми изискване към колегите", коментира Мей.

По време на преговорите в Брюксел, президентът на Франция Емануел Макрон е заел твърда позиция срещу по-дълго забавяне на Брекзит, в момент, в който премиерът Тереза Мей лобираше пред лидерите на ЕС за повече време, за да организира подкрепа на споразумението.

Повечето от 27-те европейски лидери, които се събраха в Брюксел, включително германския канцлер Ангела Меркел, подкрепиха плана за отлагане на Брекзит за една година.

Преговорите се проточиха до късно през нощта, Макрон, подкрепен от Белгия, Австрия и някои по-малки държави от ЕС – настоя за по-кратко отлагане от само няколко седмици и поиска солидни гаранции, че Лондон няма да се намесва в делата на ЕС през този период.

Представител на френското президентство пък настоя, че Франция не е изолирана, но добави: "Ако сме по-настоятелни от останалите, така да бъде. Не можем да позволим доброто функциониране на ЕС да бъде нарушено през следващите седмици. "

Мей вече заяви, че ако Великобритания все още е член на ЕС на 23 май, когато се провеждат изборите за Европейски парламент, гласоподавателите от Обединеното кралство ще вземат участие. Но някои лидери на ЕС не са убедени, че тя е искрена, въпреки че дипломат заяви, че нейното представяне пред лидерите е „солидно“.

След като Мей поиска удължаване до 30 юни, тя напусна залата, така че останалите 27 лидери на ЕС да обмислят съдбата на Великобритания.

Без отлагане, Великобритания трябва да сложи край на 46-годишното си членство в Европейския съюз в полунощ (22:00 GMT) в петък без сделка, рискувайки икономически хаос от двете страни на Ламанша.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, домакин на срещата на върха, предложи "гъвкаво удължаване", а Меркел заяви, че лидерите на ЕС може да подкрепят забавяне "по-дълго, отколкото поиска британският премиер".

Но френският президент Еманюел Макрон предупреди при пристигането си в Брюксел: "За мен нищо не е решено, нищо, и по-специално, тъй като чувам слухове, а не продължително отлагане."

Той повтори твърдението си, че Мей трябва да предостави повече гаранции, че забавянето ще послужи за полезна цел, заявявайки, че иска да чуе "какъв е политическият план зад него".

Мей договори споразумението за развод с ЕС миналия ноември, но депутатите в Лондон го отхвърлиха три пъти, принуждавайки я да се обърне към основната опозиционна партия в опит да намери подкрепа за приемането му от Камарата на общините.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код