Томислав Дончев: "Гневът на хората е справедлив! Не можем да си позволим да има хаос"


Сподели:
12 Април 2019, Петък

Едно обществото, в което няма закони, ще се самоунищожиДа проявим здрав разум. С гняв няма да постигнем нищо, само разруха и беззаконност. Не заселвам роми, няма правомощия и желание за това. Това каза кметът на град Габрово Таня Христова по време на извънреден брифинг след ескалацията на напрежението в града, след побоя на продавач от трима роми.

„Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка“, добави тя.

„Тази седмица разпоредих да се предприемат спешни мерки за опазване на сигурността на нашия град. Продължава премахването на общински сгради, в които могат да се самонастанят роми. Извършваме масови проверки на адресните регистрации. Призивът ми към всички е да гарантираме ред и спокойствие“, заяви още кметът на града.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави: „Силите на полицията не са тук да пазят една или друга част от обществото, а обществения ред, както и държавното имущество. Не можем да си позволим да има хаос и заплаха за живота на който и да е български гражданин. Взели сме мерки без да сме се съобразявали кой от какъв етнически произход е“.

„Едно обществото, в което няма закони, ще се самоунищожи. Целта ни е да се осигури ред", увери той.

"Не е вярно, че след всичко това нещата ще си продължат по старому. Гневът на хората е справедлив. Ние водим диалог с всички. Хората са гневни. Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от други. Десетки граждани ми казаха: „Тези социални помощи ги плащаме ние”, каза още той.

"Някои от мерките са планрани като например всички мероприятия по отношение на прекратяване злоупотребите със социалните плащания, включително и ТЕЛК. МВР и прокуратурата вършат перфектна работа, законодателните проблеми на вниманието на НС, обвързващи социалните плащания с посещенията на децата в клас, просто казано - дете, което не ходи на училище, фамилията и семейството му се лишават от социални плащания", добави вицепремиерът.

"Имаме проблем, тъй като имаме лица, получаващи под различна форма социално подпомагане. Те имат налжени глоби от хиляди левове и държавата не може да си ги прибере", заключи Дончев.

"Хората се бяха разделили на три лъча, имаше слагане на маски, хвърляне на камъни", каза директорът на Главна дирекция Национална полиция Христо Терзийски по време на брифинга.

В резултат на протестните действия бяха задържани четири лица. Срещу три от тях ще бъдат образувани досъдебни производства. Докладвани са на прокуратурата. Едно лице е задържано без лични документи. Четири лица бяха задържани за палеж. Има един леко пострадал служител. Има сигнали за две лица, които са постъпили в центъра за спешна медицинска помощ с оплаквания, заяви още Терзийски.

Източник: epicenter.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код