Населението на България под 7 милиона, избирателите - 8.5 милиона


Сподели:
12 Април 2019, Петък
Под 7 млн. души е вече населението на България. Това стана ясно от думите на ръководството на Националния статистически институт (НСИ), които днес представиха демографската картина в страната към 31 декември 2018 г. 

Според данните към тази дата българите сме били 7 000 039 души, но трайните тенденции показват, че към днешна дата със сигурност вече сме под тази цифра. ъ"Това, което очаквахме, е, че населението на страната продължава да намалява и продължава да застарява. Продължава да се задълбочава и дисбаланса в териториалното разпределение на населението. Почти 3/4 или 73,7% живее в градовете, като най-големият отрицателен прираст е в Северозападния регион - минус 13 600 души", отчете директорът на статистическия институт Сергей Цветарски.

Северозападна България: Като след бедствие, заличило живота."Намалява абсолютният брой на живородените деца и коефициентът на обща раждаемост. Но намалява и броя на умрелите лица с 1265 души. Добър факт е, че намалява и детската смъртност. Тя достига най-ниското си равнище изобщо в България", посочи още той.

По думите ми се увеличава броят на сключените граждански бракове, но и броят на разводите. Само за десетилетие населението на България намаляло с над 400 000 души "Очакваната средна продължителност на живота на населението остава непроменена. Очакванията ни са, че тя би трябвало да нараства", каза още Цветарски.

От Националния статистически институт продължават с подготовката за националното преброяване на населението, което трябва да се проведе през 2021 г. Другата седмица трябва да бъде определена и назначена комисията, която ще го организира и ръководи.

Източник: www.paragraph22.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код