Партията на Ердоган иска нови местни избори в Истанбул


Сподели:
15 Април 2019, Понеделник
Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се подготвя да поиска от Върховната изборна комисия на страната да се повторят местните избори в Истанбул.
"Казахме преди, че бихме желали да поискаме да се (състоят) отново изборите в Истанбул" с позоваване на правото на възражения заради нередности, посочва заместник-председателя на партията Али Ихсан Явуз пред в. Hurriyet Daily News. Резултатите от досегашното преброяване в Истанбул наклониха везните в полза на кандидата на опозиционната Републиканската народна партия (РНП) - Екрем Имамоглу. След като ПСР изгуби кметските места в повечето големи градове на страната, а разликата между Имамоглу и бившия премиер Бинали Йълдъръм (кандидат на ПСР) бе по-малко от 1 процентен пункт, управляващите оспориха победата и поискаха повторно преброяване в някои окръзи.

Досегашните резултати сочат, че Имамоглу води с малко над 21 хил. гласа - той е получил общо 4.71 млн. бюлетини, докато за Йълдъръм са гласували 4.149 млн. души в най-големия турски град. В някои окръзи като Малтепе повторното преброяване продължава след обжалване на ПСР. Изборната комисия обяви по-рано тази седмица, че по-късно ще реши дали да анулира вота в Бююкчекмедже, където също печели РНП. Според управляващите в Бююкчекмедже изборният процес е бил съпътстван от нередности, свързани с адресната регистрация на над 11 000 души. Не е известно кога ще бъде внесен искът за повторни избори в Истанбул. Според други турски медии ПСР ще изчака решението на комисията дали да бъде анулиран вотът в Бююкчекмедже.
Източник: actualno.com

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код