Целината предотвратява възпалителните процеси в тялото


Сподели:
16 Април 2019, Вторник

Благодарение на широката гама от хранителни вещества, целината осигурява редица ползи на тялото. Тя съдържа витамин А, В6, С, К, калций, калий, фолиева киселина, фибри, протеини и още много други микроелементи.
Целината притежава противовъзпалителни свойства. Богата е на флавоноиди и полифеноли, които предотвратяват възпалителните процеси в тялото.

Благодарение на витамин С, който тя съдържа, се повишава имунната система. Затова редовната консумация на целина, предпазва тялото от настинки, вируси и грип, причинени от навлизане на бактерии и разпространение на инфекции в тялото.

Зеленчукът също съдържа съединения като полиацетилени, които предотвратяват появата на рак. Той притежава противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства, които служат за превенция на много видове рак и най-вече на рак на гърдата.

Благодарение на антиоксидантите в целината, се елиминират токсините в тялото. Честото консумиране на този зелен листен зеленчук помага за предотвратяване на заболявания като инфекции на жлъчния мехур и панкреаса. Целината също е диуретик, който предотвратява развитието на бъбречни заболявания като камъни в бъбреците.

Целината също подобрява храносмилането. Тя съдържа полизахариди, които насърчават доброто смилане на храната. Полизахаридите също осигуряват противовъзпалителни ползи. Твърди се, че екстрактът от целина предотвратява язва на стомаха. Тъй като е с ниско съдържание на калории, но с голямо съдържание на важни витамини и минерали, целината е идеална съставка за отслабване.

Целината също има способността да намалява холестерола. Затова специалистите по храните препоръчват консумацията на целина, ако са завишени нивата на лошия холестерол. Тъй като стимулира доброто кръвообращение и помага за поддържане на доброто здраве на сърцето, се счита, че консумацията на целина подобрява цялостното функциониране на сърцето. Твърди се, че редовното хапване на този зеленчук, може да намали риска от сърдечни усложнения в по-късните години от живота.

Сокът от целина също подобрява качеството на съня. Това се дължи на намиращия се в целината магнезий, който има успокояващ ефект върху нервната система и в резултат се постига пълноценен сън.
Източник: www.puls.bg

В категории: ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код