Омбудсманът: "Присъединява към протест на медици в Бургас"


Сподели:
17 Април 2019, Сряда
Омбудсманът се присъединява към протест на медици в Бургас

Днес ще се проведе поредната демонстрация на медицинските специалисти в морския град. Те отново ще излязат пред сградата на местната болница, за да поискат достойни условия на труд и по-високи заплати.

За да изрази съпричастността си с тях, националният омбудсман Мая Манолова също ще се включи в проявата.

Недоволството на лекарите не секва въпреки решението на правителството да отпусне допълнителни 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри.

Припомняме, на 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Миналият месец, Ананив представи данни, според които в България имасериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков, проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

Дни по-късно медицинските сестри обявиха, че на 15 май излизат на нов национален протест, след като не останаха удовлетворени от преговорите със здравния министър.

Източник: news.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код