Макрон: "Ще възстановим „Нотр Дам“ за 5 години"


Сподели:
17 Април 2019, Сряда
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че за пет години катедралата "Нотр Дам" ще бъде възстановена напълно от големия пожар, който заплашваше да я изпепели през миналата нощ, предаде Би Би Си.

"Ще възстановим "Нотр Дам", за да стане още по-красива. И искам това да стане за пет години. Можем да го направим и ще се мобилизираме." - обеща Макрон в телевизионно обръщение към нацията.

По думите му, французите имат сили да превърнат това нещастие във възможност за обединение, в размисъл "за това какви сме били и какви трябва да бъдем, и да станем по-добри".

Макрон благодари на пожарникарите, които всеотдайно рискуваха живота си в битката с пламъците за спасяването на "Нотр Дам", както и на дарителите, които изразиха готовност да помогнат за възстановяването на катедралата.

Стотици парижани се събраха на площад "Сен Мишел" на бдение в чест на "Нотр Дам". Хората пееха химни и се молеха за възстановяването на християнската светиня.

Припомняме, храмът пострада силно при пожара, който пламна на 15 април в 16:50 ч. по Гринуич. Тази сутрин той беше потушен напълно. Преди това имаше опасения, че това може да отнеме няколко дни, както и че цялостната конструкция на сградата може да рухне. Тя обаче беше спасена с всеотдайната работа на пожарните екипи.

За броени часове през днешния ден бяха събрани над 700 милиона евро за възстановяването на катедралата-символ на духа на Франция и на европейската цивилизация.Източник: news.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код