Лозан Панов: "Сега се търси по-скоро основание, а не законови предпоставки. Законът е това, което служи на народа!"


Сподели:
17 Април 2019, Сряда
Председателят на ВКС Лозан Панов не е съгласен с предложенията за начина, по който да бъдат разследвани "тримата големи" в съдебната власт. Според него с предложенията се прави "изкуствено пришиване" на главния прокурор Сотир Цацаров към двамата председатели на върховни съдилища (на ВКС Лозан Панов и на ВАС - Георги Чолаков) и това не е приемливо за закона.

Лозан Панов подчерта, че това не е някаква нова идея по същество, а идва още от предходния министър на правосъдието и не се коментира за първи път.
"Темата за предсрочното прекратяване на мандати - ако това е въпросът, който ми задавате - в Закона за съдебната власт има ясно регламентирани основания, които са предвидени, посочи Лозан Панов.

Впечатлението му е, че сега се търси по-скоро основание, а не законови предпоставки.

Шефът на ВКС припомни и че не е чул до този момент ЕК да изисква някакъв специален ред за разследване срещу тримата големи и специално двамата председатели на върховни съдилища.
Те и сега биха мигли да бъдат разследвани от прокуратурата, посочи Лозан Панов и допълни, че що се отнася до него конкретно - "аз и сега съм разследван, срещу мен има и данъчни проверки, КПКОНПИ и каквото още..."

Председателят на ВКС участва в конференцията "Независим съд - свободна държава! За Правото и справедливостта", организираната от "Правосъдие за всеки" и Гражданско сдружение "БОЕЦ".

В словото си на конференцията Панов заяви, че независимостта на съдебната система е под въпрос и направи прогноза, че "мракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят". Настоящият главен прокурор (Сотир Цацаров) се е прицелил в креслото на главния съдебен инспектор (Теодора Точкова), по думите на Панов.

По думите на Панов върховенството на закона и разделението на властите са силно компрометирани, а институциите са завладени от частни интереси. Председателят на ВКС разкритикува представителите в парламента и заяви, че не искат да са в допир със съседите си и затова имат личен асансьор.

Лозан Панов коментира, че липсата на устойчива опозиционна група във Висшия съдебен съвет показва, че този процес върви към приключване.

Законът е това, което служи на народа, посочи Панов и допълни, че само когато си заслужим правата, те ще се превърнат в истинска ценност.

Той апелира, че е време да спрем да се препъваме в един и същи камък, да не чакаме на готово, а да заслужим свободата си, защото институциите не са в състояние сами да се спрат, нужна им е помощ. "Да си боец за право е нещо много важно, но да не си борец за право, значи да си негов убиец, защото времето е разделно", завърши председателят на ВКС.

Лозан Панов коментира и вчерашното честване на 140 години от приемането на Търновската конституция. По думите му тези, които сега създават историята, се опитват да открият в огледалото на миналото, отговорите на бъдещето.

"Законът е като библейски завет и обещание и една тържествена свещена клетва на държавата към гражданите", каза съдия номер 1.

Лозан Панов цитира адвокат Валентин Брайков, че "в нивата на българското право навлязоха бесни глигани, които обръщат от корен отдавна посятото". Според Панов през последните години сме свидетели на невиждан разврат, който посяга на хилядолетни европейски правни светлини.
Източник: news.bg

В категории: , България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код