Даниел Вълчев: "Парламентът промени логиката на Наказателния кодекс по недопустим начин"


Сподели:
18 Април 2019, Четвъртък
Намесите на Народното събрание са променили по недопустим начин логиката на наказания в Наказателния кодекс.

Това заяви бившият вицепремиер и министър на образованието Даниел Вълчев. Сега Вълчев е новият декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Като пример юристът даде предвидената санкция за убийство на горски служител, която е по-тежка от тази за убийството на бременна жена или на министър-председател.

Ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността. Това е доказано с множество изследвания, категоричен е Вълчев.

През последните шест месеца по отношение на развитието на законодателството парламентът е надминал "собствените си спортни постижения", заяви иронично юристът и даде за пример промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО). КСО е изменян и допълван 13 пъти за една година.

С промените в Закона за бюджета на здравната каса се правят поправки в 17 други закона. Продължава и отклонението от правилото, че нормативните актове влизат в сила три дни след обнародването им. Това се прави, за да може обществото да се запознае с тях и този срок не бива да се скъсява, категоричен е преподавателят по право.

Относно идеите на новия правосъден министър Даниел Кирилов, с които се дава възможност за разследване на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор, Вълчев смята че всеки трябва да може да бъде разследван. Нужно е да се гарантира баланс, така че да не се стигне до саморазправа.

Източник: news.bg

В категории: , България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код