(Не)възможно партньорство:" БСП все повече се отдалечава от ПЕС и европейското си семейство"


Сподели:
19 Април 2019, Петък
Санкциите срещу Русия, Истанбулската конвенция и пактът на ООН за миграцията, пакетът „Мобилност“ и върховенството на закона. Това са само някои от темите, по които БСП влиза в конфликт с Партията на европейските социалисти, към която принадлежи.

За разлика от европейската левица, българските социалисти предпочитат да застъпват консервативни и протекционистки позиции.

Темата стана отново актуална заради интригата около подредбата на листата на БСП за европейските избори. Корнелия Нинова се опита да изхвърли от участие в изборите лидера на ПЕС, Сергей Станишев, който в крайна сметка намери място в листата на 5-то място.

Сравнението между приоритетите на БСП и декларираната визия на ПЕС, която обединява 33 леви и лявоцентристки партии в Европа, показва, че допирните точки между тях стават все по-малко.

За сближаване на доходите, но против повече социални придобивки за шофьорите
С искането си за сближаване на доходите в рамките на Европейския съюз и въвеждане на единни стандарти за определяне на минимална работна заплата, БСП се нарежда сред партиите от ПЕС. Има и частично припокриване на приоритетите в областта на данъчната политика – партиите декларират като свои цели пропорционално подоходно облагане и увеличаване на данъчната тежест върху едрия бизнес.

Приликите обаче свършват тук.

В изпълнение на заложения в предизборната програма приоритет „равно заплащане за равен труд“ ПЕС подкрепя т.нар. пакет „Мобилност“, срещу който (почти) всички политически сили в България реагираха остро.

Мнозинството от представителите на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент (обединени в парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите) подкрепиха промените, предвиждащи размерът на командировъчните да съответства на заплатите в сектора в държавата, където е командирован шофьорът, а той да се прибира поне веднъж на четири седмици в страната, където е регистрирана фирмата. Нещо повече – докладчик по най-проблемното досие за българските транспортни фирми, съответно за българските политически сили, е евродепутатът Исмаил Ертуг от Социалдемократическата партия в Германия, член на ПЕС.

Евродепутатите от БСП се противопоставиха на проекта и шумно афишираха дейността си срещу приемането на директивата. Корнелия Нинова пък обвини управляващите, че са „проспали“ възможността да защитят „българския национален интерес“ и по този начин са „обрекли“ българските транспортни фирми.

Международните документи, които предизвикаха раздор

Най-острият спор между БСП и ръководството на ПЕС беше относно Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Докато ПЕС многократно призоваваше към подписване и ратифициране на документа на европейско ниво, БСП се изяви като твърд противник на конвенцията, която според Корнелия Нинова прикрива зад текстовете срещу домашното насилие „идеята за неопределеност на пола“.

Същата беше позицията на БСП относно Пакта за миграцията на ООН. Конгресът на ПЕС в Лисабон през декември 2018 г. настоя документът да бъде ратифициран. Българската левица обаче беше твърдо против. „Тук става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като добро и неизбежно явление. Нещо повече, решението оттук до мигрантските въпроси се свежда в това нелегалната миграция да се трансформира в легална такава“, заяви по този повод Корнелия Нинова.

Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код