Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"


Сподели:
25 Април 2019, Четвъртък

Когато един обвиняем признае престъплението, той съдейства на съда, а при Северин е доказано категорично, че той е извършил това престъпление. Прокуратурата си е свършила работата, коментира адвокатът


В България трябва да има доживотна присъда без замяна за всички убийства по член 116. Разбира се, не задължителна, а по преценка на съда. Не би трябвало за определен тип престъпления да има възможност за замяна. Това коментира адвокат Марин Марковски по повод присъдата на убиеца на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров, който получи 30 години зад решетките, а не доживотен затвор.

„Има зверско блудство, зверско изнасилване, мъчително убийство. Представете си само чувствата и мъките на това хубаво момиче, излязло да тича на алеята, когато този звяр го е нападнал... и погасеният живот. Законът задължава съдиите, когато определят доживотна присъда, ако подсъдимият е признал всички факти на обвинителния акт, тази доживотна присъда да бъде заменена с 30 години, това е задължително. Разбира се, стои по човешки въпросът справедливо ли е това?”, каза адвокатът.
Този текст на закона е свързан с правилата на Европа - че не трябва да има изключително тежка репресия, обясни още Марковски.
Когато обаче един обвиняем признае престъплението, той съдейства на съда, а при Северин е доказано категорично, че той е извършил това престъпление, прокуратурата си е свършила работата, допълни адвокатът.

"Тук стои и деликатният въпрос за ромската престъпност. Затворниците от ромски произход са между 30 и 40 процента, каза адвокат. Това е процентът на тези лишени от свобода, които се определят като роми.
"Не искам да обобщавам всички роми. След тях има и учители, и лекари", каза още юристът.

Адвокат Марковски коментира и катастрофата с Лютви Местан, в която загина 6-месечно бебе. Според него, Местан едва ли ще тръгне да бяга, така че гаранцията от 10 000 лв обезпечава неговото присъствие, а отнемането на шофьорска книжка е разумен процесуален акт.

„Главният въпрос е какво се е случило на катастрофата - това е най-интересното, най-важното, защото то определя и наказанието. Там има знак СТОП - имайте предвид, че в България експертите са изключително опитни. Когато се направи експертиза ще се отговори ясно на въпроса дали когато Местан е излязъл на главния път, е могъл да види колата. Така че съдът ще има истината”, заяви Марковски.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код