Vodafone открили тайни функции в оборудване на Huawei


Сподели:
30 Април 2019, Вторник
Те позволили на китайците да имат неразрешен достъп до фиксираната мрежа в Италия

Британският телекомуникационен оператор Водафон (Vodafone) е открил пропуски в сигурността на оборудване, доставено от китайския технологичен гигант Хуавей (Huawei) за подразделението му в Италия. В техниката на Хуавей имало скрити функции, позволили на китайската група да получи достъп до фиксираната интернет мрежа в Италия преди десетина години, съобщава Блумбърг, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Най-голямата телекомуникационна група в Европа уточни, че е открила слабости в сигурността на два продукта и че инцидентите са били разрешени бързо.

Хуавей е под силен натиск, след като Съединените щати призоваха съюзниците си да не ползват технологии на китайския концерн поради опасения, че може да се използват за шпионаж от Пекин. Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света отрича тези обвинения.

Според Блумбърг, която се позовава на документи на Водафон от 2009 до 2011 година и на информирани източници, британският оператор установил потенциални проблеми с доставеното от китайската компания оборудване за фиксираната интернет мрежа в Италия - услуга, предоставяна на хиляди домакинства и компании в страната.

Водафон открил скрити функции в програмата на Хуавей, които вероятно са позволили на китайската група да има неразрешен достъп до фиксираната мрежа в Италия.

Британската група отстранила проблема. Хуавей посочва в комюнике, че е била в течение на тези пропуски в сигурността през 2011 и 2012 година и е предоставила решения за премахването им.

Разкритията бяха направени в напрегнат контекст във Великобритания, седмица след като медии съобщиха, че премиерът Тереза Мей е дала зелена светлина за ограничено участие на Хуавей в развитието на 5G мрежата в страната.

Официалното решение на правителството се очаква до юни. Междувременно обаче разкритията за Хуавей обезпокоиха британското правителство, което незабавно започна да издирва автора или авторите на публикациите, изтъква АФП.

Източник: clubz.bg

В категории: Анализи, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код