Украйна внесе жалба срещу „Газпром“ в ЕК заради антиконкурентни действия


Сподели:
07 Май 2019, Вторник
Със „Северен поток 2“ руското дружество злоупотребява с господстващото си положение, се казва в жалбата

Украинската „Нафтогаз“ подаде жалба до Европейската комисия (ЕК) за антиконкурентни действия на „Газпром“, заяви изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко.

„В тази жалба ние анализираме подробно как, благодарение на „Северен поток 2“, блокирайки виртуалния реверс, контрола върху компаниите на европейския газов пазар, „Газпром“ злоупотребява с господстващото си положение и ограничава конкуренцията", пише той във Facebook.

Според Витренко документите, изпратени до ЕК, обосновават правата на „Нафтогаз“ да подаде тази жалба като дружество извън ЕС и съдържа специфични механизми за решаване на посочените в жалбата проблеми.

„Жалбата е подготвена съвместно с водещи европейски експерти и адвокати. Спомням си, когато за първи път им казах как и с какво „Газпром" злоупотребява с позицията си на европейския пазар, те започнаха да гледат на ситуацията по различен начин“, отбеляза Витренко.

Европейската комисия може да допринесе за готовността на „Газпром“ да продава газ на европейските компании на източната граница С Украйна, като по този начин се запази натоварването на украинската газопреносна система, обясни още той. Това трябва да доведе и до по-евтин внос на газ за Украйна.

Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код