Консултативният съвет по пчеларство заседава днес заради повишената смъртност при пчелите


Сподели:
08 Май 2019, Сряда
Консултативният съвет по пчеларство ще заседава днес, за да търси решение на проблема с повишената смъртност при пчелите. Заради зачестилите отравяния на пчелни семейства производителите на мед протестираха миналата седмица и се заканиха да организират национален протест в столицата.

Пчелите загиват заради нерегламентираното пръскане с пестициди, смятат пчеларите. Наредба за това кога може да се пръска, какви правила трябва да се спазват и колко време предварително фермерите трябва да предупреждават пчеларите има, но тя масово не се спазва, твърдят производителите на мед.

От своя страна земеделците отричат вина за смъртността при пчелите и твърдят, че няма лабораторни доказателства за причините за отравяне на хиляди пчелни семейства. Освен това голяма част от пчеларите не са регистрирани и дори да искат, фермерите нямало как да ги предупредят преди третирането на посевите с химикали.

Дали днешният Консултативен съвет ще успее да помири двете противоположни позиции, не е ясно. Знае се, че пчеларите ще поискат строги санкции за земеделците, които не спазват наредбата.

Източник: bnr.bg

В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код