Българин спечели престижната награда „Еми“ за анимация


Сподели:
08 Май 2019, Сряда
24-годишният Калоян Атанасов спечели едно от най-големите отличия за телевизионна продукция в САЩ - наградата „Еми“. Българинът бе отличен за извънредно индивидуално постижение в областта на анимацията за авторския филм „Гарван: Легендата“ в категорията „Дневна тв продукция“.

Анимацията излиза през ноември 2018 година и оттогава е събрала почти 7 милиона гледания през различни платформи. Продължителността на лентата е 20 минути, а героите са озвучени от Опра Уинфри, певеца Джон Леджънд и актрисата Лиза Коши.

„Гарван: Легендата“ разказва за група горски животни. Главният герой, озвучаван от Джон Леджънд, е пъстър песнопоен гарван, който има мисия да открие Всевишния и с нежния си глас да го убеди да прекрати ледовитата зима, която заплашва всички животни на Земята от измръзване.

Атанасов сам е нарисувал образите в анимацията. За него рисуването е хоби и страст още от ранна детска възраст. На 7 години е станал ученик на Ахмед Чаушев в Стария Пловдив, а година по-късно Калоян вече е рисувал редом с кандидат-студентите за Художествената академия.

Дни след като навършва 11 години, Калоян заминава заедно със семейството си в САЩ. През 2016 година завършва колежа по изкуства и дизайн „Ринглинг“ във Флорида, а работата му включва предимно кратки анимации и филми с виртуална реалност. Днес Кал, какъвто е творческият му псевдоним, работи в американското студио „Баобаб“.

Анимацията „Гарван: Легендата“ не е първият голям успех на талантливия българин. През 2016 година Калоян и още двама студенти изготвят дипломната си работа, като създават анимационния филм „Изпълняващ желания“. Филмът печели редица награди, сред които т. нар. студентски „Оскар“ и BAFTA за най-добър студентски филм.

Това е първата индивидуална награда на Калоян, която го отличава като дизайнер на анимационни персонажи. А ние сме сигурни, че не е последната!Източник: http://uspelite.bg

В категории: Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код