Обявиха претендентите за награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата


Сподели:
08 Май 2019, Сряда
Варненският фотограф Гаро Кешишян и Хорът на варненските момчета и младежи при Хорова школа „проф. Марин Чонев“ са номинираните за голямата награда „Варна“.

В категория „Литература“ претендент е литературният критик Ангел Дюлгеров. Школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“ е с признание в своето направление - „Изкуства“.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е номиниран в категория „Театър“ за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав в постановката „Драконът“от Евгений Шварц. Още двама актьори са претенденти за престижната варненска награда – Веселина Михалкова и Пламен Георгиев.

Старши преподавателят по цигулка в НУИ „Добри Христов“ Евгения Паскова е с отличие в категория „Музика“.

Екипът на Държавна опера към ТМПЦ е отличен за спектакъла „Да пееш под дъжда“ в категория „Опера“. Режисьорът Александър Мутафчийски е с признание за режисура и участие в спектакъла „Царицата на Чардаша“.

В категория „Танци“ е избран Ансамбъл за народни песни и танци „Одесос“ при МВР-Варна с художествен ръководител Радослав Иванов. Повод за отличието е 65-годишнината на ансамбъла. Балетистът Любомир Кацаров също е сред номинираните в същата категория. За принос в танцовото изкуство и работата й с младите хора е отличена Димитричка Кателиева.

Двама души са сред творците в категория „Кино“ тази година – творческият ръководител Мирослава Арнаудова – Евстатиева за куклената анимация „Вълшебното копче“ и филма „Тайната на Пипин“, и Вилиана Кръстева за документалната продукция „Репетиция“ по БНТ2.

Архитект Тодор Даскалов е с номинация в неговата сфера - "Архитектура" за особен принос в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата във Варна.

Композиторът Доно Цветков е отличен в категория „Журналистика“ за 25 -годишнината на авторското му предаване „Може би Да“, което се излъчва по Радио Варна и БНР. Експертът по „Връзки с обществеността“ към ТМПЦ-Варна Виолета Тончева е също сред номинираните в тази категория за постижения в журналистиката.

Имената на изявените личности ще бъдат обявени официално, след като решението на журито бъде гласувано от общинските съветници от ПК "Култура" в петък и прието на следващото заседание на Общински съвет - Варна.

Източник: moreto.net

В категории: Новините, , Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код