Васил Велев: "Има организирана престъпна група при пазара на ток за бизнеса у нас"


Сподели:
10 Май 2019, Петък
Поискали сме да се самосезират и КЕВР, и прокуратурата,

НЕК е и производител и доставчик, и търговец на ток, и в мътна вода се лови риба. НЕК трябва да се преструктурира, така не може да продължава, заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България

На 7 май, след многото празници, имаше нормално предлагане и нормална цена на промишления ток. На следващия ден Националната електрическа компания намали три пъти количеството на предлагана енергия и цената изхвърча – в продължение на два дни беше най-високата в Европа - 84 евро на мегават, докато например в Сърбия, Румъния и Унгария беше около 40 евро на мегават.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Има минимални количества, които трябва да се предложат от държавата на борсата. За нас умишлено се създава дефицит, не можем да повярваме, че това е от некадърност. При един такъв дефицит се изземват стотици хиляди, милиони дневно от хората, защото, като е по-скъп токът, заплатите са по-малки, а стоките поскъпват.

Тези огромни суми чрез НЕК и Електроенергийния системен оператор впоследствие се дават на американските централи, на ТЕЦ-Варна и на Ковачки, заяви Велев.

Това се случва системно, така не може да се продължава. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция.  Действа се като организирана престъпна група. Поискали сме да се самосезират и КЕВР, и прокуратурата, за да видим защо се стига до тази ситуация, подчерта Велев.

По думите му НЕК трябва да се преструктурира. Дружеството трябва да се раздели по лицензи, защото в момента в него има едно порочно кръвосмешение – НЕК е и производител и доставчик, и търговец на ток, и в мътна вода се лови риба, каза още Васил Велев.

Източник: epicenter.bg

В категории: , Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код