Словенският посланик към патриарх Неофит: Вие представлявате най-древната култура в Европа


Сподели:
17 Май 2019, Петък
"Вие представлявате най-древната култура в Европа и за мен е особено важно това как обществото ви приема и какви са вашите взаимоотношения с останалите християнски изповедания в страната".

Това заяви посланикът на Словения в София Негово Превъзходителство Анжей Франгеш по време на среща с Негово Светейшество българският патриарх Неофит. Двамата имаха официална среща в сградата на Софийската Св. Митрополия.

По думите на посланик Франгеш за Словения е било изключително важно да открие посолство в България и да има добри отношения с Българската православна църква, тъй като двата народа са братски и имат общо минало.

"За мен БПЦ е най-важният пазител на ценностите. Всички славянски нации са се учили и въз основа на вашето знание. Без светите братя Кирил и Методий ние нямаше да се намираме тук и сега, а и нещата нямаше да са поставени по този начин. Заради това ще сме ви винаги признателни", заяви словенският посланик и изрази желание за сътрудничество в различни области.

"Имаме огромно уважение към това, което прави БПЦ за България. Изразяваме нашата готовност да помогнем на Българската църква в служението й", допълни Негово Превъзходителство и поясни, че има желание за подпомагане на българската общност в Словения.

От своя страна патриарх Неофит каза, че Българската православна църква се старае да поддържа добри контакти с останалите християнски изповедания и Поместните православни църкви.

По време на срещата бе поставен и въпросът с посещението на папа Франциск в България. Според духовния лидер на България тези контакти помагат да бъдем едно общество, което е изповядвало добрите взаимоотношения с другите. "Стараем се този процес да бъде поддържан за обща полза", допълни патриарх Неофит.

"Надяваме се Словения да помогне в това дело - "да поддържаме светото Православие и всички, които желаят да служат на миротворческото служение".

На срещата участваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия, иконом Николай Георгиев - началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

Ден по-рано патриарх Неофит се срещна и с Негово Високопреосвещенство митрополит Евлогий от Руската православна църква.

Митрополит Евлогий разказа спомените си за покойния патриарх Максим. Той изрази радостта си от канонизацията на Свети Серафим Софийски - светец едновременно на България и на Русия. Руският духовник подари на патриарх Неофит издания от своята митрополия.

На срещата с митрополит Евлогий участваха Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, Мелнишки епископ Герасим и архимандрит Михаил, игумен на Чекотинския манастир.

Митрополит Евлогий е на посещение в България по покана на Ловчанския митрополит Гавриил и празника на Свети Кирил и Методий, които са патрон на катедралния храм в Ловеч.


В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код