Започна свещеният за мюсюлманите Рамазан Байрам


Сподели:
04 Юни 2019, Вторник
Министър-председателят Бойко Борисов честити празника в социалната мрежа

Свещеният Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам, започна след празничната молитва тази сутрин. Празникът продължава три дни.

Рамазан Байрам се чества след края на свещения месец Рамазан - месец на опрощението, покаянието и милосърдието, по време на който са забранени храненето и пиенето в светлата част от деня. По време на постите вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се организират благотворителни вечери „ифтар“ за бедните.

Поверието разказва, че именно в свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

По традиция първият от трите празнични дни на Рамазан Байрам се чества с най-близките. По-младите мюсюлмани посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях и им искат прошка.

Курбан Байрам пък е след 70 дни. Тази година празникът ще се отбележи на 12 и 13 август.

Премиерът Бойко Борисов честити в личния си профил във facebook на мюсюлманите.

"Честит Рамазан байрам на всички мои приятели мюсюлмани! Бъдете живи и здрави!", написа Борисов в социалната мрежа.

Президентът Румен Радев също поздрави представителите на мюсюлманското изповедание в България по повод празника Рамазан Байрам.

„Мъдростта на празника учи на искрено милосърдие, осъзнато покаяние, споделяне на изпитанията и разкрива способността за съпричастност  и единство в дните на радост, когато вярващите почитат дълговечни, съкровени за тях традиции“, се казва в поздравлението на държавния глава.

Президентът подчерта, че в основата на устойчивата българска култура на толерантност заляга съхранението на разбирателството и взаимното уважение между изповядващите различни религии.

„Вярвам, че отбелязването на Рамазан Байрам ще разкрие за пореден път обединяващата духовна сила на цялото ни общество“, се казва още в поздравлението на Румен Радев.


В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код