Еманюел Макрон: Приемам ролята си на лошото ченге за Брекзит


Сподели:
04 Юни 2019, Вторник
Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че изцяло е приел ролята си на „лошото ченге“ в преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз, като е настоял за по-кратка отсрочка на Брекзит, предава AFP, цитирана от "Фокус".

Макрон настоя за твърда линия срещу Лондон, след като британските законодатели отказаха да подкрепят споразумението за излизане, постигнато от премиера Тереза Мей и Брюксел.
„Винаги ме изобразяват като лошия човек в стаята... приемам тази си роля, защото мисля, че е голяма грешка да отлагаме“, каза Макрон на среща на ръководителите на международните банки в Елисейския дворец в Париж.
След първото удължаване в края на март лидерите на ЕС дадоха на Великобритания до края на октомври да намери начин да избегне напускането без сделка, което потенциално ще предизвика хаос в търговията.
Това беше компромис между Макрон и други, готови да приемат Брекзит без сделка, както и други лидери на ЕС, които бяха готови да дадат на Великобритания още повече време.
"Мисля, че това е окончателният краен срок, защото не искам новата комисия и новата изпълнителна власт да трябва да се справят с този проблем", обясни Макрон.
Той предупреди, че възобновяването на преговорите за сделка за Брекзит е невъзможно, но също така заяви, че не вижда как Великобритания ще одобри сделката "без нови общи избори или референдум за договореното".
Британската политика беше хвърлена в хаос около излизането от ЕС, след като дузина политици се кандидатираха да наследят премиера Тереза Мей, която обяви оставката си миналия месец заради нежеланието на мнозина в нейната партия тя да води „Торите“.
Въпреки това Макрон предположи, че лидерите на ЕС биха желали да дадат повече време в случай на обещание за нов референдум за Брелзот или ако има желание да се договори "нещо съвсем ново".
„До последния момент, единственият, който е в състояние да спре Брекзит, е правителството на Великобритания“, заяви той.

Източник: faktor.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код