Токът скача с около 3,5% от юли


Сподели:
04 Юни 2019, Вторник
Цената на тока от юли ще се увеличи в рамките на инфлацията – около 3,5%. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Комисията проведе две открити заседания, на които бяха изслушани представители на енергийните и топлинните дружества.

След заседанието омбудсманът Мая Манолова заяви, че не одобрява решението скока в цената на тока да се обсъжда в отсъствието на граждански организации. „В петък е предвиден диалог с гражданите, но това ще се случи постфактум, тъй като ЕРП-тата и Топлофикациите вече ще са изразили своите възражения в докладите си – без да са чули тревогите на гражданите“, оплака се общественият защитник. Според Манолова поредното увеличение на цената на парното и топлата вода няма да подобри лошото финансово състояние на дружествата. По нейни данни натрупаните загуби само на столичния ТЕЦ са в рамките на 600 млн. лева.

Преди дни стана ясно, че КЕВР предлага поредното средно увеличение с 4,5% на парното и топлата вода за цялата страна. Най-голямо увеличение на цените се очаква в Разград – 17,53%, Габрово – 12,53%, София увеличението ще бъде 4,3%. Намаление на цената се планира единствено за сливенската Топлофикация. Окончателно решение ще се вземе в края на юни отново след обществено обсъждане.


В категории: Новините, България, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код