Широката коалиция в ЕП се гради от 12 юни


Сподели:
06 Юни 2019, Четвъртък
Лидерите на четирите водещи сили се разбраха да започнат процеса

Лидерите на четирите най-големи партии в новоизбрания Европарламент са постигнали съгласие за политически процес, насочен към определяне на обща цел за следващия законодателен период.

Разпространено бе съвместно изявление на Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП), Удо Булман от Алианса на социалистите и демократите (С и Д), Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и Ска Келер и Филип Ламбер от групата Зелени/Европейски свободен аланс (ЕСА). Те се срещнаха за втори път след европейския вот.

"Това ще даде основата, върху която очакваме да се ангажира следващият председател на Еврокомисията, за да получи широко и стабилно мнозинство в Европейския парламент", се казва в изявлението.

Планирано е процесът да започне на 12 юни. Очаква се той да приключи преди редовния Европейски съвет, насрочен за 20 и 21 юни.

Последните европейски избори сложиха край на дългогодишната голяма коалиция между ЕНП и социалистите. Оттук нататък за абсолютно мнозинство двете партии ще имат нужда от подкрепата поне на АЛДЕ.
Още в нощта след приключването на изборите на 26 май лидерите  на четирите сили заговориха за широка коалиция. Манфред Вебер пък заяви, че ЕНП няма да се съюзи с крайната левица или десница.

Разпределението на силите в Европарламента няма да се промени кой знае колко дори при евентуално излизане на Великобритания по време на предстоящия законодателен мандат. Това става ясно от разпространена вчера от ЕП прогноза за ситуацията при 705 евродепутати (без Брекзит броят им е 751). Данните са за вътрешна консумация, но до тях е имал достъп екип на "Политико". Ако Лондон напусне Съюза, някои от страните ще получат по един допълнителен евродепутат. Разпределените  местата по партии също ще претърпи известни, макар и не особено значителни промени.
Източник: clubz.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код