Проектът за Национална стратегия за детето е оттеглен


Сподели:
11 Юни 2019, Вторник
Проектът на Национална стратегия за детето е оттеглен и по него не се работи. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

По никакъв начин чрез закони или нормативни уредби не се прокарват промени, които са разписани в стратегията, увери министърът.

Петков определи като несъстоятелно твърдението, че дете може да бъде отнето от родителите си заради дърпане на ухо.

Той обаче добави, че всеки гражданин има задължение да съдейства и сигнализира компетентните органи, когато по някакъв начин разбере, че дадено дете се нуждае от закрила. Всеки можел да подаде такъв сигнал, а оттам било работа на държавните органи да преценят дали наистина детето е подложено на риск и дали се нуждае от някакъв вид подкрепа - педагогическа, психологическа или друга.

По думите на министъра когато едно дете е подложено на риск, първите действия на органите били свързани с това да се избегнат случаите на изоставяне и детето да остане при родителите си.

Петков силно се надява, че воденият в последните месеци дебат ще успокои родителите. Целта на промените не била децата да се отнемат от биологичните родители, а да може детето да остане при тях и в много крайни случаи то да се отнема.

Това се решавало от съда, а не от Агенцията за закрила на детето.


Източник: news.bg

В категории: Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код