"Джи Пи Груп": "Надигането на настилката на столичната ул. "Граф Игнатиев" е недостатък на проекта, а не на изпълнението"


Сподели:
11 Юни 2019, Вторник
Припомняме, за поредния проблем по емблематичната улица съобщи самият кмет на София Йорданка Фандъкова. 

Вчера стана ясно, че фирмата изпълнител отново ще бъде глобена - този път с 279 000 лева. Причината е, че са се получили надигания на настилката на няколко места около релсите на новоремонтираната улица, вероятно заради температурно разширение около напречните отводнители.

От "Джи Пи Груп" обаче не смятат, че вината за поредния дефект по "Графа" е тяхна.

По думи на проектовия мениджър във фирмата Георги Гигов няма как да е вярно твърдението, че проблемите са се появили едва десет дни след приключването на ремонта, тъй като обектът е бил приет още на 18 декември.

"Като изпълнител сме част от един процес, който включва проектиране и избор на материал. В качеството си на изпълнител сме длъжни да изпълнил зададения ни проект и го направихме", подчерта той. Гигов заяви, че предстоят проверки, за да се установи откъде всъщност идва проблемът.

От своя страна Даниел Евлогиев от дирекция ''Транспортна инфраструктура" към Столичната община посочи, че общината не приема оправданията на строителя и именно по тази причина му е наложила санкцията. Той допълни, че вече е назначена проверка на всички проектни решения, които са взети, и ако са допуснати грешки, проектантите също ще си понесат последствията.

Глобите, наложени на "Джи Пи Груп" до момента, са близо половин милион лева. Заради сагата с ремонтите по "Графа" председател на групата на общинските съветници от БСП Калоян Паргов призова премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на Фандъкова, тъй като според него по този начин щял да покаже, че действително се бори с престъпността.

Припомняме, проблемите с ремонта в централната част на София продължават от месеци.

Още в самото начало на ремонтните дейности граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по "Графа".

Първият по-сериозен проблем с ремонта на "Графа" беше свързан с поставянето на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси. Оказа се, че фирмата изпълнител "Джи Пи Груп", която също влезе сериозно в публичното пространство покрай други скандали, използва други подложки, които са различни и по-евтини от тези, предвидени в обществената поръчка. Имаше твърдения, че именно заради по-хубавите подложки фирмата е спечелила поръчката.

Всичко това предизвика силен обществен отзвук и стана повод за оставката на заместник-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев, срещу когото прокуратурата разпореди проверка и повдигна обвинение за престъпление по служба - той нарушил служебните си задължения и променил условията на обществената поръчка.

Драма възникна и около поставянето на ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, според софиянци, бяха прекалено големи.

Не закъсняха и сатиричните и иронични коментари. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха подменени с нови такива, но по-малки. Оказа се обаче, че и те не са функционални, тъй като предизвикаха редица инциденти с пешеходци.

В началото на март 48-годишна жена се спъна в една от "перките" и получи сериозни контузии.

След този инцидент от "Пирогов" съобщиха, че това е поредният пострадал от ограничителите на улицата. На 7 март възрастен мъж също пострада, след като се спъна в каменния блок.

Дни по-късно пореден човек се препъна в гранитните блокчета покрай трасето на трамвая. Той падна и се наложи граждани да му се притекат на помощ.Това стана само няколко часа, след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че "перките" ще бъдат сменени.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код