Мениджърът на "Хуауей" за България: "Не изпадайте в паника, устройствата ви няма да угаснат"


Сподели:
11 Юни 2019, Вторник
Ситуацията около санкциите, които американската администрация обяви срещу китайския технологичен гигант "Хуауей" (Huawei), продължава да се променя.

Отразяването ѝ в медии и социални мрежи създаде объркване какво точно се случва и какви са заплахите. "Дневник" потърси информация директно от източника - Лонгруи Циу, който е регионален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.

Господин Циу, започваме този разговор в трудни времена за "Хуауей". На какъв етап е спорът на компанията със САЩ?

- Читателите ви знаят, че много неща се случват в момента между САЩ и "Хуауей" и не знаем какъв ще бъде крайният резултат. На този етап едва ли някой може да заяви директно и ясно какво ще се случи. Това е събитие от много висок порядък и дори ние като компания не можем да кажем какъв ще бъде изходът от този спор.
Аз отговарям за потребителските продукти на "Хуауей" в България и Македония и имам известна информация за спора със САЩ, но значително повече мога да обсъждам местните процеси в този сегмент. Да, бих могъл да коментирам отношенията на нашата компания с американската администрация, но това ще е само в личен план, моите лични впечатления и мнение, не цялата група.

Знаете ли в момента на какво ниво е спорът - между "Хуауей" и Вашингтон или е преминал на междуправителствено ниво в по-широкия формат на търговските отношения САЩ - Китай?

- Знам това, което нашият основател Рен Жънгфей каза неотдавна на подобен въпрос - че няма личния телефон на Доналд Тръмп и че разговорите са с администрацията на американските корпоративни партньори.

Да изясним някои важни неща за българските потребители от нивото най-високопоставения представител на "Хуауей" в страната - какво се случва с партньорството с "Гугъл" и как засяга то България?

- Крайните потребители на наши продукти винаги ни питат три основни въпроса. Първият е "Мога ли все още да използвам приложенията на "Гугъл" в моето устройство?". Отговорът е много ясен и категоричен - да, няма никакъв проблем, всичко работи и ще работи нормално.

Вторият засяга обновяването на сигурността на операционната система и приложенията. Ние предоставяме и ще продължим да предоставяме обновяване и коригирането на проблеми на Android, няма никакъв проблем в това.
Третият въпрос е за ъпгрейд на наши устройства с по-нови версии на Android и по това в момента преговаряме с "Гугъл". В момента е отворена програма за бета-тестване на Android Q, в която Huawei участва с Mate 20 Pro.

Препоръчвам на българските потребители да се информират директно от съобщенията на американската компания. Там ясно бе казано на 20 май: "За потребителите на нашите услуги Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства."

Да уточним - това засяга всички устройства, които вече са продадени, които са в магазини и складове и които произвеждате и в момента?

- Да, отношенията и в новата ситуация са същите, "Гугъл" продължава да изпълнява партньорските си ангажименти и в момента. Споменаваният в медийни публикации 90-дневен срок, отпуснат от "Гугъл", не е тримесечен лиценз за "Андроид" или приложенията, а бизнес формат за продължаване на всички досегашни отношения в същия вид. Много хора бъркат двете неща и това е грешка - устройствата им няма да спрат след 3 месеца, няма да изгубят и обслужването си от "Гугъл".

Имате ли план Б, ако преговорите завършат с резултат, който създава съвсем нова ситуация, потенциално отрицателна за потребителите ви?

- Тук отново ще припомня, че каквото и да се случи, устройствата, които притежават хората, ще продължат да работят и да се обновяват, както сега.

Що се отнася до т.нар. план Б, по принцип всяка нормална компания има такъв резервен план. Мога да потвърдя, че компанията има алтернативи - за устройства, чипове или програми - но аз знам само малка част от тази подготовка. Приблизително половината ни компоненти за чипове и оборудване идват от американски компании, другата половина са наши. Ако те спрат да ни снабдяват, ще заместим с наше производство и тази половина. Личното ми мнение е, че дори нашите компоненти може би са дори по-добри, особено за европейския пазар. Но официалната позиция на компанията е ясна – ние предпочитаме да останем с "Андроид" и "Гугъл", промяна няма.

Трета година сте в България, как изглежда местният пазар в сегашния контекст?

- Разбира се, проверихме има ли реакция и последици от американските действия и първите ми впечатления са, че ситуацията в България е доста стабилна. В момента "Хуауей" е във водещите заглавия на новините, много се пише за събитията. За съжаление, някои български медии не отразяват правилно какво се случва доверяват се на чуждестранни медии и агенции и може би в бързането първи да публикуват поставят сензационни заглавия. Но като цяло повечето публикации и коментарите в социални мрежи (в рамките на 77%) са неутрални в този спор, около 20% са позитивни, негативните са в рамките на 7%, и то в зависимост от конкретен ден.

В България брандът ни е в добро "здравословно състояние". Виждаме колко емоционално ни подкрепят във фен клубове на "Хуауей" със снимки и послания, за които благодарим.

Но знаем също, че в комуникацията има проблем с това не само какво четат хората, но и как го свързват с личния си опит. Дори ясно да е обяснено, че едно решение засяга бъдещето, някои от тях го възприемат като засягащо веднага личните им устройства. А това означава, че е нужно още обясняване, за да няма погрешни интерпретации.
Затова тези дни създадохме специален сайт huaweimatters.com/bg/, който да обяснява и да дава в България отговори конкретно на сегашната ситуация.

Как реагират търговските ви партньори?


- Те също потвърждават, че работата ни продължава без промени, току-що започна и отдавна планираната ни лятна промоция на P30 с безжичната водоустойчива тонколона Soundstone и ние сме им благодарни, особено в сегашната сложна обстановка. Убедени сме, че имаме капацитет и потенциал да преминем през трудностите и да продължим това партньорство.


А ще разнообразите ли предлаганите потребителски продукти? И в момента спектърът ви е относително широк - от устройства от най-висок клас до достъпни за по-широка група хора.


- Стратегията ни за българския пазар не се е променила - "Хуауей" работи за изграждане на цялостна комплексна среда от наши устройства и услуги. Става дума за смартфони, таблети, персонални компютри, устройства с изкуствен интелект... общо 8 групи устройства. Това е процес, в който се включват все повече продукти, и той ще продължава до безкрайност, т.е. предвижда и това, което ще се появи в бъдеще.

В какъв срок ще се случи това в България?


- Това е стратегия, която вече прилагаме. Въвеждаме нови и нови устройства, но навлизането им е зависимо и от наличието на нова инфраструктура, нови приложения. Това са все неща, които не зависят само от "Хуауей" - въвеждането ангажира разработчици, тестване в българската среда, време за доставки и т.н.


Разбирам, че въпросите за 5G мрежите са извън конкретната ви компетенция, но няма как да не повдигнем този въпрос, още повече че български оператори изграждат такива мрежи и дори вече има подадена молба за започване на тестове. Имате ли проблеми със стандартите на Европейския съюз за сигурност?


- Ще отговоря с едно сравнение - разрешаването на проблеми със сигурността на тези мрежи е като във футбола, трябва ви добър отбор. Сигурността е обща отговорност и от нея печелят всички. Не можеш да разчиташ на един играч - трябва да се включат правителствата, институциите на Европейския съюз, партньорите в бизнеса, всички.


Нужно е да седнем и заедно да обсъдим правилата, на кое да обърнем повече внимание, кои са рисковете, колко са големи... Това е съвсем нова технология и никой не знае какви са предизвикателствата, за нея нямаме опит от миналото, който изцяло да пренесем в тази сфера. Няма нужда взаимно да се обвиняваме, "Хуауей" има най-добро желание и предлагаме подобни дискусии, как да подобрим 5G изследванията и разработките, защото никой не знае всичко за тази нова технология.


Да предлагате не е достатъчно - има ли кой да приеме подобна протегната ръка?


- Нашият президент заяви в Брюксел, че рискуваме да изпаднем в епоха на издигане на стени, докато всъщност трябва да разговаряме повече. В глобалния свят издигането на стени на първо място ще навреди на веригите за снабдяване, от което ще страдат всички.


Какъв е отговорът на "Хуауей" на често цитирания Член. 77 от Закона за националната сигурност на Китай, в който се казва "всяка компания и физическо лице са длъжни да помагат на работата на службите за национална сигурност"? Иначе казано, могат ли българите да са спокойни, че Китай не ги шпионира?


- Основателят на "Хуауей" Рен Жънгфей заяви неотдавна в интервю за група журналисти, че ние никога не сме вършили нещо подобно като компания и никога няма да го направим. Никога китайското правителство не е искало от нас подобно нещо.


Европейският пазар, който е много важен за нас, за пръв път се среща с компания като "Хуауей". Ние сме подложени на подробен одит и проверки, едва ли друга компания е била обект на такова внимание. В един момент се чувстваме едва ли не голи - до такава степен сме открити за въпроси и проверки.

Има и още нещо важно за изясняване във връзката с китайското правителство. "Хуауей" твърди, че е частна компания, но има публикации, че тя получава щедри кредити - стигащи до 100 млрд. долара - от китайски държавни банки. В Европа и по принцип на Запад подобни суми се възприемат като държавна подкрепа?


- Не разполагам с конкретни данни по вашия въпрос. Но имаме основен принцип в компанията - прозрачност, публичност, включително за високите технологии. Чуждестранни компании също постъпват по подобен начин, не смятам, че Китай прави нещо различно. В много отношения ние се учим от това, което правят компании в САЩ и Европа.


Това е и една от причините да успяваме в Китай, където в нашия сектор има чисто държавни компании. Защо те не успяват и не са конкурентоспособни, ако смятате, че връзката с държавата е толкова решаващ фактор?


Нашият отговор е, че сме фокусирани върху нуждите на клиентите ни. Непрекъснато опитваме да подобряваме продуктите и услугите си, влагаме огромна част от приходите си - а размерът им е публично достъпен - в разработки и изследвания, за което идеален пример е уникалната камера на новият ни флагман Р30 Pro.

Почти непрекъснато правим - включително на българския пазар - промоции на продукти и специални услуги с отстъпки за сервиз. Така доказваме на потребителите, че сме способен партньор - на местно и на глобално ниво - на който могат да имат доверие. Затова толкова бързо наехме нови служители в България. Личното ми желание е "Хуауей" да се превърне в стандарт в България за високо качество.


Отново ще кажа - не изпадайте в паника, не се поддавайте на невярна информация, всички устройства на "Хуауей" работят и ще се обновяват, екраните ви няма за угаснат.

Източник: dnevnik

В категории: Интервюта, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код