Кирил Войнов: "414 язовира са в аварийно състояние, 500 се опасни, а 10 са под специално наблюдение"


Сподели:
13 Юни 2019, Четвъртък
"Държавата си е на мястото, хората могат да спят спокойно"

Извършва се проектиране и проучване на 16 от най-опасните язовири, за да се ремонтират. Сред тях са „Бели Искър“ и „Огоста“. Правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт, каза зам.-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

6840 язовира има в България. От тях 414 са в аварийно състояние, 500 се смятат за опасни, а 10 са поставени под специално наблюдение. Това каза заместник-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в Сутрешния блок на БНТ. В момента се извършва проектиране и проучване на 16 от тях, които са най-опасни, за да бъдат ремонтирани. Сред тях са язовирите „Бели Искър“ и „Огоста“. Правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири.

Войнов заяви, че „държавата си е на мястото“ и няма основания за безпокойство. „Хората могат да спят спокойно с Божията помощ“, каза той.

Според него проблемът с язовирите е при тези, които са общинска собственост, тъй като част от кметовете не се грижат за тях. 600 акта за нарушения са съставени на кметове.

„Компромис няма да правим с никого докато аз съм тук“, заяви Войнов. Той коментира скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, което наводни множество къщи и градини. Според него на мястото е паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не е могъл да я поеме и е започнал да прелива през короната на язовирната стена, което е предизвикало разрушаването.

Язовирът е бил проверен за последен път от държавната агенция през февруари 2018 г. и по план е трябвало да бъде инспектиран отново следващата седмица. Това ще бъде направено въпреки инцидента.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код