Холандия отхвърли европреговори с Албания, но не и с Македония


Сподели:
13 Юни 2019, Четвъртък
Депутатите в Холандия блокираха започването на преговори за присъединяване на Албания в ЕС.

Парламентът гласува вчера 4 резолюции, свързани с разширяването на ЕС. Едната от тях предвиждаше да не се започват преговори с Тирана за членство в ЕС през 2019 година. Предложението получи мнозинство - беше подкрепена от 105 от общо 150 народни представители. Според холандците Албания не е готова за съюза, предвид недостатъчния напредък на страната в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Това мнение защитава и министърът на външните работи на страната Стеф Блок, според когото започването на процедурата е прибързана, информира БГНЕС.

Една от другите резолюции предвиждаше да не се започват и преговори със Северна Македония. Тази резолюция обаче не получи подкрепата на мнозинството на парламента, следователно Холандия няма да блокира започването на преговори със Скопие.

Това означава, че е възможно съвсем скоро Македония да бъде поканена за започване на преговори. Другата страна, която се обявява против разширяването на ЕС, е Франция, като все още няма ясна позиция на Париж по въпроса за членството на Македония.

В края на май ЕК за втори път препоръча старт на преговорите с Албания и Македония.

Вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск отново призова преговорите с Тирана и Скопие да започнат, но вметна и че това решение няма да бъде взето бързо заради позициите на Франция и Холандия.

"Искам да бъда честен с вас: не всички страни членки са подготвени да вземат решение да започнат преговорите през следващите дни", обясни Туск.

Източник: news.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код