САЩ обвиниха Иран за нападението над двата танкера


Сподели:
14 Юни 2019, Петък
Помпео обави, че Вашингтон иска Техеран да се върне на масата за преговори "когато настъпи времето"
Нито една от подкрепяните от Иран групи в региона не разполага със средствата да извърши такива нападения, добави държавният секретар. Според него Иран иска да попречи на транспорта на петрол през Ормузкия проток.

Два танкера, норвежки и японски, станаха мишена вчера на атака с неопределен произход в Оманско море, в Персийския залив, регион, който вече е под напрежение поради кризата между САЩ и Иран, които взаимно си прехвърлят отговорността за нападенията. Американският държавен секретар Майк Помпео обвини Техеран, че е "отговорен" за тези атаки. Той добави обаче, че Вашингтон все още иска Техеран да се върне на масата за преговори "когато настъпи времето".

Оценката на САЩ се опира на разузнавателна информация, използваните оръжия и необходимите експертни познания за извършването на такава операция, както и на неотдавнашна серия от инциденти в региона, за които САЩ обвиняват Техеран, включително подобно нападение в същия район през май и взривяването на петролопровод в Саудитска Арабия от подкрепяни от Иран бойци, каза Помпейо. Нито една от подкрепяните от Иран групи в региона не разполага със средствата да извърши такива нападения, добави държавният секретар. Според него Иран иска да попречи на транспорта на петрол през Ормузкия проток.

По-късно Съветът за сигурност на ООН проведе заседание при закрити врата заради нападение над танкерите. И.д. постоянният представител на САЩ в ООН Джонатан Коен е заявил, че всички улики изглежда сочат към Иран, съобщават дипломати. Ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения, е подчертал Коен.

Страни-членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби, цитиран от ТАСС.

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението и призова за диалог. Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници", се казва още в изявлението, цитирано от АП.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код