Демократите започват вътрешната борба кого да изправят срещу Тръмп


Сподели:
17 Юни 2019, Понеделник
Двадесет демократи започват борбата за това кой да поведе партията срещу Доналд Тръмп - рекордно висок брой кандидати в една партия, която още не се е отърсила от загубата си през 2016 г.

На 26 и 27 юни в Маями, Флорида ще се проведат първите дебати сред съперниците за номинацията на демократите за президент на САЩ. Това изречение е дълго почти колкото самата кампания - макар изборите да са през ноември 2020 г., първата кандидатура бе обявена през 2017 г. от бившия конгресмен Джон Дилейни. От януари тази година множество демократи започнаха кампаниите си официално.

Засега за номинацията на Републиканската партия има обявени две кандидатури - на президента Доналд Тръмп, зад когото ще застане националният комитет (най-висшият орган на партията) и бившият губернатор на Масачузетс Бил Уелд. Дебати няма да има, както е по традиция, когато президент от партията се бори за втори мандат.

Националният комитет на демократите изключи от участие в дебатите четирима от двете дузини кандидати, които не изпълняваха условията. Право на място в първите дебати имат тези, получили поне 1% в три социологически проучвания или дарения от 65 хил. поддръжници - минимум 200 в 20 различни щата.


Засега бившият вицепрезидент Джо Байдън води в проучванията с 29.9% подкрепа, следван от сенаторите Бърни Сандърс с 18.3%, Елизабет Уорън с 8.7% и Камала Харис със 7.6%. Данните са цитирани от статистическия сайт FiveThirtyEight, който обобщава информация от 23 проучвания, използвани от националния комитет на партията.


В първата петица са и двете медийни звезди Бето О'Рорк и Пийт Бутиджеж. О'Рорк спечели изненадващо голяма подкрепа на междинните избори в Тексас, макар да не успя да отнеме сенаторското място на Тед Круз. Бутиджеж, макар и засега само кмет на градче в Индиана, направи впечатление с младостта си - той е едва на 37, и с това, че може да бъде първият гей президент на страната.


Картината е малко по-различна, когато се вземе предвид публично изразената подкрепа от влиятелни фигури за кандидатите - там Байдън също води, следват го сенаторите Кори Букър, Камала Харис и Ейми Клобушар. Едва зад тях са Уорън и Сандърс. FiveThirtyEight следи отделно този тип подкрепа, защото тя показва дали и кога елитът на партията ще се обедини около един кандидат.


Участниците в дебатите са - колорадският сенатор Майкъл Бенет, бившият вицепрезидент Джо Байдън; сенаторът от Ню Джърси Кори Букър; кметът на Саут Бенд, Индиана, Пийт Бутиджеж; бившият министър на благоустройството Хулиан Кастро; кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, бившият конгресмен Джон Дилейни; конгресменът от Хавай Тулси Габард; сенатор Кирстен Джилибранд; сенатор Камала Харис; бившият колорадски губернатор Джон Хикънлупър; губернаторът на Вашингтон Джей Инсли; сенаторът Ейми Клобушар; бившият конгресмен Бето О'Рорк; конгресмен Тим Райън; сенатор Бърни Сандърс; конгресмен Ерик Суалуел, сенатор Елизабет Уорън; писателката Мариан Уилямсън и предприемачът Андрю Янг.


Какво следва

Шест дебата до края на годината - през юни, юли, септември, октомври, ноември и декември. През февруари започват първичните избори за кандидати на двете партии. На конвенциите им през юли (за демократите) и август (за републиканците) ще бъде официално обявено кои са двойките кандидати за вицепрезидент и президент. Самите избори ще бъдат на 3 ноември.


Най-популярните кандидати накратко

Обсъжданията дали Камала Харис може да се кандидатира за Белия дом започнаха още с влизането ѝ в Сената през 2017 г. Сравнително млада (тя е на 54, Байдън, Уорън и Сандърс са в седемдесетте си години), с афроамерикански и южноазиатски произход, тя е олицетворение на промените в партията. Харис е бивш главен прокурор на Калифорния, подкрепя разширяването на програмата за здравеопазване Medicare и предложи нов закон за социални помощи, който електронното издание Vox нарече "най-близкото нещо до универсален базов доход, предложено от кандидат за 2020 г.:.


Сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън годо се представя като прогресивна, иска да наложи данъци на свръхбогатите и работниците да получат място в бордовете на корпорациите. Тя смята, че протекционизмът на Тръмп не стига достатъчно далеч и американската средна класа трябва да бъде защитавана още повече от глобализацията, която ѝ вреди.


Сенатор Кори Букър също е сравнително ново лице - той предлага държавни спестовни сметки за новородени, вноските в които с годините ще бъдат по-големи за децата от по-бедни семейства. От това ще спечелят повече цветнокожите деца, които обикновено растат с по-ниски доходи от белите си връстници. Букър също е афроамериканец и това вероятно ще му донесе подкрепа от тази демографска група.


Сенаторът Ейми Клобушар е от Минесота и е известна със съвместната си работа с републиканците, както и с желанието си да ограничи дейността големите технологични компании.


Бившият вицепрезидент Джо Байдън не участва на изборите през 2016 г - малко преди това синът му бе починал на 46 от рак на мозъка, а върхушката на партията стоеше твърдо зад Хилъри Клинтън. Той все още е популярен сред демократите обаче и засега не смята, че някой от конкурентите му би могъл да победи Тръмп.


Сенатор Бърни Сандърс бе по петите на Клинтън през 2016 г. и има най-голямата база от активисти и поддръжници сред обикновените хора. Той поведе изместването на партията вляво.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код